У БиХ инфлација у априлу износила 13,2 одсто – у еврозони 8,1

У БиХ инфлација у априлу износила 13,2 одсто – у еврозони 8,1

 

Стопа инфлације у БиХ на годишњем нивоу у априлу ове године износила је 13,2 одсто и већа је од просјечне инфлације у земљама еврозоне, гдје је прошли мјесец износила 8,1 одсто, а судећи према мишљењима економиста ове године не можемо очекивати бољу ситуацију, већ управо супротно, очекује се све бржи раст, пишу Независне.

Наиме, према подацима Агенције за статистику БиХ цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у БиХ мјерене индексом потрошачких цијена у априлу 2022. године у односу на претходни мјесец у просјеку су забиљежиле раст нивоа за 2,4 одсто.

Према подацима ове агенције, у извјештају за март 2022. године цијене производа и услуга у односу на фебруар исте године у просјеку су биле веће за 2,8 одсто.

„Ниво цијена у марту 2022.године у односу на исти мјесец претходне године виши је за 10,2 одсто“, стоји у извјештају Агенције.

Према пројекцији Централне банке БиХ (ЦББ БиХ) очекивана инфлација мјерена потрошачким цијенама у 2022. години је 7,7 одсто.

„У контексту наших ранијих брзих процјена инфлације за прво полугодиште очекујемо да ће инфлаторни притисци благо слабити у другој половини године, али првенствено ради базног ефекта“, наводи се у процјени ЦББ.

Надаље се наводи да вишу очекивану стопу инфлације у БиХ треба проматрати и у контексту нижег нивоа инфлације у БиХ, у односу на ЕУ, у претходним годинама.

„Због инфлаторних притисака очекујемо значајно успоравање раста реалне особне потрошње у 2022. години, па чак и благо смањење у 2023. и 2024. години“, стоји у пројекцији Централне банке. Како је економски аналитичар Александар Љубоја казао за оволику инфлацију најодговорније су двије кључне компоненте.

„Прва је велики пораст цијена све робе коју увозимо. Ми смо увозна, зависна земља, која јако мало производи материјалних добара које конзумирамо, а оне које производимо добрим дијелом смо ослоњени на репроматеријале из иностранства“, рекао је Љубоја, додајући да све што нам се дешавало од пандемије вируса корона, прекида ланаца снабдијевања, до вјештачки изазваног недостатка енергената, води до тога да увозимо инфлацију која је по неколико пута већа од оне у земљама еврозоне.

„Свједоци смо да нас очекује ново повећање цијена енергената, повећање цијена рада да би се проблеми у стандарду грађана колико-толико ублажили“, казао је Љубоја, истичући да је са друге стране интересантна психолошка компонента инфлације, која је до 30 одсто уграђена у инфлацију.

„На раст инфлације утичу и све геополитичке и економске заврзламе које су проузроковане с оне стране Атлантика. Тај англо-саксонски геополитички блок профитира и прави велике проблеме остатку свијета“, навео је Љубоја, додајући да усљед свега тога долази и до неконтролисаног трошења добара, чиме се стварају вјештачке несташице, те отвара простор за све оне који су склони манипулацији. „Они то користе тако што дижу цијене и гурају инфлацију. Јако је тешко предвидјети било шта, можемо се само надати да ће до краја године инфлација бити у овим границама као до сада, биће јако изражена и правиће велике проблеме“, рекао је Љубоја, наглашавајући да ће добит овог блока бити вишеструка, било од продаје софистицираног оружја, каматних стопа на кредите који ће да дају и манипулације робом коју производе.

„Раст инфлације ће бити све бржи, јер су сви негативни геопроцеси убрзани из дана у дан, долазимо у ситуацију да ће се погрешне политичке одлуке прије свега у Европи одразити на нас, јер смо ми мала економија која нема чиме да се брани“, закључио је Љубоја.

Ђак спорт – Зворник!

Саша Грабовац, предсједник Удружења економиста РС СWОТ, је казао да информација да у просјеку земље еврозоне имају нижу стопу инфлације од нас, не значи да све земље ЕУ имају мању стопу.

„У неким земљама је она виша од тих осам одсто. Ми смо иначе увозно оријентисана земља, поготово у дијелу енергената и хране, гдје су и забиљежена највећа поскупљења и сигурно због тога имамо и повећану инфлацију у односу на просјек еврозоне“, рекао је Грабовац за „Независне“, додајући да је тешко процијенити до када ће ова ситуација трајати, али да сигурно неће бити кратко.

„То зависи од ситуације у Украјини, као и од тога да ли ће Кина и у будућем периоду уводити лоцкдоwне, којима се прекидају ланци снабдијевања, што утиче да се мање робе може производити, што опет доводи до раста цијена“, казао је Грабовац.

Ваш Схоотер – Зворник!

(Извор: Независне)

Copyright © 2018-2022 Infobirač. Sva prava zadržana.