АКТУЕЛНОЗВОРНИК

Представљене књиге ,,Вјером у вјечност“ и ,,Између двије фамилије“

Представљене књиге ,,Вјером у вјечност“ и ,,Између двије фамилије“

DSC 0137

 

U Domu omladine u Zvorniku sinoć su predstavljene knjige podgoričkih književnika Žakline Bagaš ,,Vjerom u vječnost“ i Žarka Bojića ,,Između dvije familije“.

Predstavljajući svoju knjigu zvorničkoj publici Bagaševa je rekla da je zbirka priča ,,Vjerom u vječnost“ nastala na osnovu njenih sjećanja s Kosova i Metohije, pošto je rođena u Đakovici.

– Skoro sve priče su vezane za sjećanja iz priča moga djeda Vidaka, koji je mene i ostalu unučad učio o načinu kako bi mogli da zamislimo neki budući život, da živimo, a da nas najmanje boli, što je san svakog roditelja, a kamoli djede – rekla je Bagaševa.

zvornik predstavljene knjige vjerom u vjecnost i izmedju dvije familije

Ona je dodala da su sjećanja vezana za kosovsko-metohijske prve korake i prilike na život koji je njih sa Kosova odveo relativno rano, dok su drugi ostali tamo.

Recenzent Nevena Milosavljević je napisala da gorko-slatke emocije iz knjige pripadaju svim generacijama i da autorka iz ugla odrasle žene priča priču o ljudima, koji su živjeli i i dalje žive u srcima onih koji su ih voljeli.

Autor knjige ,,Vjerom u vječnost“ osvojila je treću nagradu na petim Drinskim književnim susretima u Zvorniku.

Bojić je istakao da je svojim pjesmama želio da dočara situaciju u Crnoj Gori, gdje se srpski narod našao u veoma nezavidnom položaju, prikliješten ,,Između dvije familije“.

– Pripadam srpskom narodu u Crnoj Gori i odavno sam učesnik duogodišnje borbe protiv režima Mila Đukanovića, naravno i drugih familija koje jednostavno drže Crnu Goru zarobljenu i koje se bave progonom srpskog naroda – rekao je Bojić.

zvornik zarko bojic i zaklina bagas 1

Istakavši da u Crnoj Gori, kako je naveo u naslovu knjige, imaju dvije familije – prva i druga, Bojić je rekao da je prva uža familija okupljena oko Đukanovića koja je privatizovala Crnu Goru, a druga familija oko Miška Perovića i Žarka Rakčevića.

– U ovoj crnogorskoj borbi prestiža između prve i druge familije strada srpski narod. Ove pjesme su nastale od početka litija, a neke čak i ranije od borbe za našu crkvu, pa skoro do današnjeg dana – istakao je Bojić.

Prema njegovim riječima, ova borba će da potraje, kako je rekao mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, jer smo se našli u tom nekom lošem vremenu, odnosno bezvremenu, jer je srpski narod ugrožen u Crnoj Gori.

Bojić je za zbirku pjesama ,,Između dvije familije“ osvojio drugu nagradu na petim Drinskim književnim susretima u Zvorniku.

DSC 0141 1

Žiri za poeziju petih Drnskih književnih susreta napisao je da se ,,stihovima ove zbirke autor na najbolji način osvjedočio kao pjesnik koji je probuđeni dio naroda, čovjek otvoreno i beskrupulozno pjeva o manama i o vrlinama svojih savremenika, o političarima koji su izdali povjerenje naroda i stavili se u službu neprijatelja svoje domovine“.

Obje knjige izašle su u izdanju zvorničke izdavačke kuće ,,ASoglas“.

InfoBirač