АКТУЕЛНОЗВОРНИКРЕГИЈА БИРАЧСРПСКА И СРБИЈА

Odrekli se toplog obroka i regresa – jesu li sindikalne vođe prevarile članstvo povećanjem plate od 100 KM?

Odrekli se toplog obroka i regresa – jesu li sindikalne vođe prevarile članstvo povećanjem plate od 100 KM?

20211210110010 389131

 

Ministri u Vladi Republike Srpske potpisali su danas u Banjaluci sporazum o povećanju plate za 100 KM sa Republičkim Sindikatom uprave, Sindikatom radnika unutrašnjih poslova, Strukovnim sindikatom doktora medicine, Strukovnim sindikatom medicinskih sestara i tehničara, Samostalnim sindikatom radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, Sindikatom obrazovanja, nauke i kulture. 

Međutim, u tački 5 sporazuma stoji da se potpisnici ovog povećanja odriču zahtjeva za posebnim iskazivanjem toplog obroka i regresa „zbog ugrožavanja važećeg sporazuma sa MMF-om“. 

Na ovaj način sigruno su izigrani svi članovi pomenutih sindikata jer su očekivali da se dugogdišnja nepravda ispravi i da konačno u posebnim iznosima dobiju topli obrok i regres. 

viber image 2022 06 06 11 37 07 824 1

Ono što je činjenica jeste da najveći broj članova i ne zna da je okviru ovog sporazuma izbačen zahtjev o toplom obroku i regresu. Konatktirali smo nekoliko predsjednika sindikalnih organizacija u Zvorniku koji su nam potvrdili da od rukovodstva granskih sindikata nisu bili upoznati sa ovim dijelom sporazuma. To je pokazatelj da komunikacija predsjednika granskih sindikata sa bazom i ne postoji te ih o o događajima obavještavaju kada sve prođe. 

Nedavno je na sastanku Republičkog i Regionalnog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture u Zvorniku istaknuto da će se o toplom obroku i regresu pregovarati krajem godine, a sada odjednom dolazi sporazum u kome se odustaje od toga zahtjeva. Niko od članova ovoga, a vjerovatno ni ostalih sindikata nije konsultovan oko ove odluke. Oni su vjerovatno čuli samo vijest o još jednom povećanju plate, ali nisu znali za „zamku“ i odricanje od toplog obroka i regresa. 

beoprom

No, nisu svi sindikati pristali na ovaj sporazum. Kako smo nezvanično saznali, Sindikat zdravstva i socijalne zastite Republike Srpske je na sjednici RO odbio ove zaključke. Naime, oni podržavaju povećanje plate od avgusta u iznosu od 100 KM, ali se na odriču prava na topli obrok i regres jer je to, kako nam je rekao naš izvor, zakonska obaveza.

Prema našim informacijama, ovaj sporazum nisu potpisali ni predstavnici Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske.

taverna A6 KAFANSKO VECE 01

 

(InfoBirač)