У Зворнику одржан „Математички камп“ за надарене ученике

У Зворнику одржан „Математички камп“ за надарене ученике

 

У Зворнику је одржан данас „Математички камп“ за талентовану дјецу са подручја града Зворника и општине Осмаци, с циљем продубљивања и прширивања математичких знања ученика, као и мотивација ђака за изучавање математичких садржаја.

Професор математике и физике у Основној школи „Алекса Шантић“ из Осмака Рајко Зекић рекао је новинарима да су Друштво математичара Републике Српске и град Зворник преузели на себе обавезу да организују овај камп с циљем да се подрже дјеца која посвећују своје вријеме за изучавање математичких садржаја.

Зекић је додао да је овај пројекат почео да се на овом подручју реализује 2020. године под називом „Зимски математички камап“, али је пандемија вируса корона успорила његову рализацију, па је сада одржава под новим именом.

Хотел Видиковац – Зворник!

Предсједник Друштва математичара Републике Српске Видан Говедарица рекао је да је рад са надаремним младим математичарима једна од најважнијих компонената образовног система у Републици Српској.

 – Развој друштва се темељи на надареним младим математичарима чије знање, свакако, треба развијати и надограђивати, јер су ти људи будућност једног друштва – рекао је Говедарица и нагласио да се у најразвијенијим земљама се поклања велика пажња у раду са младим математичким талентима.

Подсјетиши да је Друштво математичара Републике Српске основано 1994. године, Говедарица је рекао да се у почетку највише пажње посвећивало раду надареним младим математичарима, али да се посљедњих година не даје довољно подршке овом пројекту.

 – У посљедње четири године Друштво математичара мање се бави реализацијом овог пројекта због недовољно издвојених средстава за ту сврху, а и из разлога зато што је тај посао преузело Министартво просвејте и културе Републике Српске и Републикчки педагошки завод – тврди Говедарица.

Учесник „Математичког кампа“ Ирена Спасојевић, ученица осмог разред Основне школе „Свети Сава“ Зворник, рекла је да је завољела математику у шестом разреду када је овом предмету посветила више пажње, што је дало, како је рекла, одличне резултате.

Она је додала да је математика веома важна, али да се треба вјежбати у континуитету, јер се без вјежбе губи ритам математичког знања које је касније веома тешко надокнадити.

Истичући да су ови кампови веома важни и да јој је драго што је једна од уесника, Спасојевићева је рекла да је на Републичком такмичењу из математике у Бањалуци освојила 12 мјесто, од 25 учесника такмичења.

Марко Зарић, ученик шестог разреда ОШ „Свети Сава“ рекао је да је „Математички кмап“ вид подршке надареним ученицима, што доказује да је школи стлао до млађих талената које жели да их изведу на прави пут, макар по питању математике, а вјерујем и за остале предмете.

 – Учењу посјећујем максималну пажњу зато што се, ако се направи нека пауза, тешко послије надокнадити, поготово математику, која је темељни предмет и који не може да се учи напамет – рекао је Зарић.

Ваш Схоотер – Зворник!

Истичући да му за учење не треба превише времена, осим што треба учити у континуитету, Зарић је рекао да све по реду треба учити, јер ако се прескочи једна лекција треба је надокнадити због тога што ће можда касније затребати у средњој школи, на факултету, а можда и у животу.

Он је подсјетио да је прошле године на Регионалном такмичењу из информатике био друуги, а ове године на Републчичком такмичњу у Станарима 12, у конкуренцији 24 ученика који су били осми или девети разред.

Друштво математичара Републике Српске и Град Зворник организатори су данашњег „Математичког кампа“ за талентовану дјецу.

Ђак спорт – Зворник!

(ИнфоБирач)

Copyright © 2018-2022 Infobirač. Sva prava zadržana.