АКТУЕЛНОШЕКОВИЋИ

U Šekovićima obilježeno 30 godina od formiranja Prve birčanske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (FOTO, VIDEO)

Unite Gallery Error:

Gallery with alias: sekovicifilm not found

U Šekovićima obilježeno 30 godina od formiranja Prve birčanske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (FOTO, VIDEO)

280824124 396406769164898 1914864500411929586 n

U Šekovićima je juče obilježeno 30 godina od formiranja Prve birčanske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske, koja je za ratne zasluge odlikovana Ordenom Nemanjića.

Za odbranu Republike Srpske život su dala 342 pripadnika ove brigade. Poginulima je služen parastos u Crkvi pokrova Presvete Bogorodice, a nakon toga je položeno cvijeće poginulim borcima Vojske Republike Srpske na centralno Spomen-obilježje i u Spomen-sobi koju smo danas svi posjetili.

beoprom

U Domu kulture u Šekovićima održana je Svečana akademija povodom obilježavanja ovog velikog jubileja, a u sklopu akademije je prikazan dokumentarni film o ratnom putu Prve birčanske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske autora i producenta Ljubiše Milutinovića.

Ovo ostvarenje posvećeno je herojima Prve birčanske pješadijske brigade, njihovom ratnom putu od 1992. do 1995. godine, Šekovićima kao najznačajnijem mjestu regije Birač, ali i srpskom narodu od Zvornika do Pala, koji je spas od progona sa svojih ognjišta našao u Šekovićima.

zo zi 1

Dokumentarni film Ratni put Prve birčanske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske, koji govori o strahotama kroz koje su prošli njeni pripadnici od 1992. do 1995. godine, kao i o mučenjima i ubijanju srpskih civila, premijerno je večeras prikazan u Domu kulture u Šekovićima.

(Izvor: FB stranica Miladin Lazić)

Najava dokumentarnog filma Ratni put Prve birčanske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske