У Шековићима обиљежено 30 година од формирања Прве бирчанске пјешадијске бригаде Војске Републике Српске (ФОТО, ВИДЕО)

Unite Gallery Error:

Gallery with alias: sekovicifilm not found

У Шековићима обиљежено 30 година од формирања Прве бирчанске пјешадијске бригаде Војске Републике Српске (ФОТО, ВИДЕО)

У Шековићима је јуче обиљежено 30 година од формирања Прве бирчанске пјешадијске бригаде Војске Републике Српске, која је за ратне заслуге одликована Орденом Немањића.

За одбрану Републике Српске живот су дала 342 припадника ове бригаде. Погинулима је служен парастос у Цркви покрова Пресвете Богородице, а након тога је положено цвијеће погинулим борцима Војске Републике Српске на централно Спомен-обиљежје и у Спомен-соби коју смо данас сви посјетили.

У Дому културе у Шековићима одржана је Свечана академија поводом обиљежавања овог великог јубилеја, а у склопу академије је приказан документарни филм о ратном путу Прве бирчанске пјешадијске бригаде Војске Републике Српске аутора и продуцента Љубише Милутиновића.

Ово остварење посвећено је херојима Прве бирчанске пјешадијске бригаде, њиховом ратном путу од 1992. до 1995. године, Шековићима као најзначајнијем мјесту регије Бирач, али и српском народу од Зворника до Пала, који је спас од прогона са својих огњишта нашао у Шековићима.

Документарни филм Ратни пут Прве бирчанске пјешадијске бригаде Војске Републике Српске, који говори о страхотама кроз које су прошли њени припадници од 1992. до 1995. године, као и о мучењима и убијању српских цивила, премијерно је вечерас приказан у Дому културе у Шековићима.

(Извор: ФБ страница Миладин Лазић)

Најава документарног филма Ратни пут Прве бирчанске пјешадијске бригаде Војске Републике Српске