Додик најавио једнократну помоћ – борци, млади и пензионери добиће по 100 КМ

Додик најавио једнократну помоћ – борци, млади и пензионери добиће по 100 КМ

 

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је једнократну помоћ од 100 КМ борцима, младима од 18 до 30 година и пензионерима, пише Српска инфо.

Не престаје наша обавеза. Сматрамо да је неопходно прихватити иницијативу за једнократну подршку коју би требали исплатити до краја трећег квартала. Буџет ће морати да обезбиједи око 50 милиона марака – рекао је Додик на конференцији за новинаре.

– Економска ситуација на нивоу Републике Српске је стабилна и Република Српска не повећава своју задуженост – рекао је Милорад Додик предсједник СНСД након одржане сједница Предсједништва ове странке у проширеном саставу, преноси РТРС.

Истакао је да је ситуација у БиХ сложена. Навео је да је задовољан што је Влада Републике Српске обезбиједила повећање плата и пензија.

Додик поручио да је топли оброк вјештачка тема

Предсједник СНСД Милорад Додик рекао је да је питање топлог оброка у јавном сектору у Српској затворено чињеницом да су Синдикат и структуре Владе Републике Српске прихватиле повећање плата од 10 одсто.

– Сви су потписали споразум о томе и неопходно је промијенити закон у дијелу који регулише плате судијама и тужиоцима и то ћемо учинити – истакао је Додик данас новинарима у Бањалуци након сједнице Предсједништва СНСД.

Он је рекао да је Влада Републике Српске донијела мјере које иду ка побољшању положаја запослених у реалном сектору тако да за свако повећање плата послодавци буду ослобођени пореза и доприноса, као и за свако ново запошљавање у цјелини.

Додик је рекао да ће плате у јавном сектору бити увећане за 10 одсто од 1. маја и бити исплаћене у идућој исплаћиваној плати, као и пензије у Републици Српској.

– То је озбиљан ресурс од 150 милиона КМ повећања на буџет Републике Српске од 4,3 милијарде КМ – истакао је Додик.

Он је рекао да је топли оброк вјештачка тема, подсјетивши да су раније због разговора са Међународним монетарним фондом (ММФ) о аранжманима, а тако је у Србији и у Хрватској речено је да све што се плаћа људима да је све плата.

– Тада смо топли оброк и путне трошкове објединили и рекли смо да је све то плата и они се већ исплаћују у структури те плате. Сада повећањем од 10 одсто плате повећавамо и тај топли оброк који је дио плате и путни трошкови – појаснио је лидер СНСД.

Додик је рекао да ће се до краја године помоћи пензионерима да се набави зимница и огрев, те обезбиједити по 100 КМ, истичући да у Републици Српској данас има 270.000 пензионера на 1,1 милиона становника.

– На оволико становника, мало је оних који би могли да воде овако уравнотежену политику као СНСД којом настојимо да сачувамо социјални мир и праведну расподјелу ресурса – оцијенио је Додик.

Додик је рекао да власти у Републици Српској нису отписивале и смањивале пензије, већ су их на почетку године повећале за више од три одсто и сада у износу од 10 одсто, истичући да кумулативно повећање пензија у Српској износи преко 15 одсто, те да је мало власти у региону које су то учиниле.

Он је навео да, са повећањем од 10 одсто, полицајац са средњом стручном спремом у Републици Српској има плату већу него његов колега у Србији.

Додик је напоменуо да су власти Републике Српске прије неколико мјесеци одлучиле да плате буду повећане 10 одсто зато што су видјеле да органи БиХ неће донијети одлуке у вези са отписивањем пореза и доприноса.

(Извор: Српска инфо)

Copyright © 2018-2022 Infobirač. Sva prava zadržana.