AKTUELNOOSMACI

U LU „Srndać“ iz Osmaka u potpunosti ispunili plan: Domaćinsko gazdovanje lovištem

U LU „Srndać“ iz Osmaka u potpunosti ispunili plan: Domaćinsko gazdovanje lovištem

osmaci 678x381 1

 

U LU “Srndać” iz Osmaka protekla lovna sezona ocijenjena je uspješnom. Lovilo se na osnovu godišnjeg plana odstrela divljači koji je u potpunosti ispunjen.

Minule zime lovci iz Osmaka najvećim ulovom smatraju 20 divljih svinja, koje su sve rasprostranjenije u njihovom lovištu. Lovočuvar Lovačkog udruženja Mladen Riđošić kaže da je domaćinsko gazdovanje ključni segment razvoja i bogatstva lovišta.

– Imamo zadovoljavajuće stanje brojnosti većine divljači. Zahvaljujući prirodnim pogodnostima, u posljednjih nekoliko godina imali smo blage zime što je pogodovalo očuvanju divljači i njenoj reprodukciji. Međutim, postojeće stanje je, ipak, najviše rezultat naše brige za divljač što se ogleda i kroz redovne akcije na iznošenju hrane u lovište – kazuje Riđošić.

beoprom

Da boravak u lovu i prirodi bude sadržajniji, lovačko udruženje u Osmacima posjeduje pet lovačkih kuća te značajan broj visokih čeka za osmatranje i lov visoke divljači, a izgrađeni su i drugi lovno-uzgojni i lovno-tehnički objekti, namijenjeni za brigu o divljači.

mladen ridjosic
Mladen Riđošić, lovočuvar u LU Srndać

Posljednjih godina LU “Srndać” ima izuzetno dobru saradnju sa resornim ministarstvom, koje je nadležno za lovstvo, kao i sa krovnom organizacijom lovaca Republike Srpske. Samo u posljednje dvije godine realizovani su projekti u vrijednosti od oko 15.000 KM.

– Zahvaljujući pomoći Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zatim Lovačkog saveza i Agencije za agrarna plaćanja naše lovačko udruženje postalo je bogatije za značajne lovačke objekte. Uz pomoć podsticajnih sredstava za razvoj i unapređenje lovstva u Republici Srpskoj, u našem lovištu izgrađeno je  desetak visokih čeka za lov srneće divljači, a postali smo bogatiji i za osam automatskih hranilica za prihranu divljači i isto toliko nadzornih kamera – ističe Riđošić, dodajući da u realizaciji ovih projekata aktivno učestvuje i LU “Srndać” sa svojim članovima.

Vrijedni lovci iz Osmaka izgradili su prošle godine i lovačku kuću u reviru Popovac, u sjeveroistočnom dijelu lovišta, u sekciji Osmaci. Ovaj objekat sa nadstrešnicom izgrađen je od drvenih sortimenata, čija je vrijednost oko 12.000 KM. U finansiranju radova, pored domaćih lovaca, učestvovala je i Agencija za agrarna plaćanja u okviru projekta kojim je ovo lovačko udruženje apliciralo kod Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

15170767 615075238663888 456689475306809039 n 1
Đak sport – Zvornik!

Inače, lovište “Srndaća” se prostire na oko 8.000 hektara, a pored divljih svinja, sve je više u ekspanziji srneća populacija, što svakako raduje ovdašnje lovce. Ono što ih, međutim, zabrinjava je prisustvo predatora i štetočina koji napadaju plemenitu divljač.

– I na ovom području primijećeni su vukovi i šakali. Da li je naše lovište postalo stanište za njihov boravak ili samo prolazno mjesto na migracionom putu, teško je reći, ali je evidentno sve češće prisustvo ovih predatora – navodi Riđošić, koji o zaštiti lovišta i disciplini ovdašnjih lovaca, brine u posljednje tri godine otkako se nalazi na dužnosti profesionalnog lovočuvara.

Mladi lovočuvar kaže da će lovačko udruženje uskoro organizovati akciju na čišćenju lovišta od štetočina, podsjećajući da je u decembru, tokom redovnog lova na divlje svinje, odstrijeljen šakal na lokalitetu Petrovog polja, na području sekcije Osmaci, u blizini granice sa opštinom Kalesija, u Federaciji BiH.

275579489 3086805751541545 2832452108911055656 n
Vaš Shooter – Zvornik!

– Naš zadatak je i stalna briga o zaštiti i uzgoju divljači da bi se obezbijedio boravak i život u prirodi – ističe Riđošić, dodajući da se redovno organizuju akcije na iznošenju hrane u lovište radi prihrane divljači.

Posebno je to izraženo u zimskom periodu kad snijeg i niske temperature okuju lovište i kad je divljač najviše ugrožena u svojim prirodnim staništima.

– Obezbijedili smo oko tri tone kukuruza i 100 kilograma soli, kao i značajne količine sijena – kaže Riđošić, napominjući da slijede nove aktivnosti na poboljšanju razvoja i unapređenja lovstva, pri čemu je primarna zaštita i briga o divljači. 

Lovačko udruženje “Srndać” u dvije sekcije okuplja oko 140 članova.

03
Hotel Vidikovac – Zvornik!

 Mišo Lazarević

(Izvor: lovcirs.com)