АКТУЕЛНООСМАЦИ

У ЛУ „Срндаћ“ из Осмака у потпуности испунили план: Домаћинско газдовање ловиштем

У ЛУ „Срндаћ“ из Осмака у потпуности испунили план: Домаћинско газдовање ловиштем

osmaci 678x381 1

 

У ЛУ “Срндаћ” из Осмака протекла ловна сезона оцијењена је успјешном. Ловило се на основу годишњег плана одстрела дивљачи који је у потпуности испуњен.

Минуле зиме ловци из Осмака највећим уловом сматрају 20 дивљих свиња, које су све распрострањеније у њиховом ловишту. Ловочувар Ловачког удружења Младен Риђошић каже да је домаћинско газдовање кључни сегмент развоја и богатства ловишта.

– Имамо задовољавајуће стање бројности већине дивљачи. Захваљујући природним погодностима, у посљедњих неколико година имали смо благе зиме што је погодовало очувању дивљачи и њеној репродукцији. Међутим, постојеће стање је, ипак, највише резултат наше бриге за дивљач што се огледа и кроз редовне акције на изношењу хране у ловиште – казује Риђошић.

beoprom

Да боравак у лову и природи буде садржајнији, ловачко удружење у Осмацима посједује пет ловачких кућа те значајан број високих чека за осматрање и лов високе дивљачи, а изграђени су и други ловно-узгојни и ловно-технички објекти, намијењени за бригу о дивљачи.

mladen ridjosic
Младен Риђошић, ловочувар у ЛУ Срндаћ

Посљедњих година ЛУ “Срндаћ” има изузетно добру сарадњу са ресорним министарством, које је надлежно за ловство, као и са кровном организацијом ловаца Републике Српске. Само у посљедње двије године реализовани су пројекти у вриједности од око 15.000 КМ.

– Захваљујући помоћи Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, затим Ловачког савеза и Агенције за аграрна плаћања наше ловачко удружење постало је богатије за значајне ловачке објекте. Уз помоћ подстицајних средстава за развој и унапређење ловства у Републици Српској, у нашем ловишту изграђено је  десетак високих чека за лов срнеће дивљачи, а постали смо богатији и за осам аутоматских хранилица за прихрану дивљачи и исто толико надзорних камера – истиче Риђошић, додајући да у реализацији ових пројеката активно учествује и ЛУ “Срндаћ” са својим члановима.

Вриједни ловци из Осмака изградили су прошле године и ловачку кућу у ревиру Поповац, у сјевероисточном дијелу ловишта, у секцији Осмаци. Овај објекат са надстрешницом изграђен је од дрвених сортимената, чија је вриједност око 12.000 КМ. У финансирању радова, поред домаћих ловаца, учествовала је и Агенција за аграрна плаћања у оквиру пројекта којим је ово ловачко удружење аплицирало код Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

15170767 615075238663888 456689475306809039 n 1
Đak sport – Zvornik!

Иначе, ловиште “Срндаћа” се простире на око 8.000 хектара, а поред дивљих свиња, све је више у експанзији срнећа популација, што свакако радује овдашње ловце. Оно што их, међутим, забрињава је присуство предатора и штеточина који нападају племениту дивљач.

– И на овом подручју примијећени су вукови и шакали. Да ли је наше ловиште постало станиште за њихов боравак или само пролазно мјесто на миграционом путу, тешко је рећи, али је евидентно све чешће присуство ових предатора – наводи Риђошић, који о заштити ловишта и дисциплини овдашњих ловаца, брине у посљедње три године откако се налази на дужности професионалног ловочувара.

Млади ловочувар каже да ће ловачко удружење ускоро организовати акцију на чишћењу ловишта од штеточина, подсјећајући да је у децембру, током редовног лова на дивље свиње, одстријељен шакал на локалитету Петровог поља, на подручју секције Осмаци, у близини границе са општином Калесија, у Федерацији БиХ.

275579489 3086805751541545 2832452108911055656 n
Vaš Shooter – Zvornik!

– Наш задатак је и стална брига о заштити и узгоју дивљачи да би се обезбиједио боравак и живот у природи – истиче Риђошић, додајући да се редовно организују акције на изношењу хране у ловиште ради прихране дивљачи.

Посебно је то изражено у зимском периоду кад снијег и ниске температуре окују ловиште и кад је дивљач највише угрожена у својим природним стаништима.

– Обезбиједили смо око три тоне кукуруза и 100 килограма соли, као и значајне количине сијена – каже Риђошић, напомињући да слиједе нове активности на побољшању развоја и унапређења ловства, при чему је примарна заштита и брига о дивљачи. 

Ловачко удружење “Срндаћ” у двије секције окупља око 140 чланова.

03
Hotel Vidikovac – Zvornik!

 Мишо Лазаревић

(Извор: ловцирс.цом)