AKTUELNOZVORNIKREGIJA BIRAČ

U Zvorniku i Osmacima ove godine bez organizovanog plivanja za Časni bogojavljenski krst – u Malom Zvorniku i Bratuncu nastavljaju tradiciju

U Zvorniku i Osmacima ove godine bez organizovanog plivanja za Časni bogojavljenski krst – u Malom Zvorniku i Bratuncu nastavljaju tradiciju

viber slika 2021 01 19 12 25 04

 

Prema podacima kojima raspolažemo od sveštenstva te predstavnika klubova i ustanova koje su ranijih godina pomagali u organizaciji manifestacije, u Zvorniku ove godine neće biti organizovanog plivanja za Časni bogojavljenski krst. Jedan od razloga koji su nam naveli, jeste pogoršana epidemiološka situacija. Isti slučaj je i u Osmacima.

Našoj redakciji i određenom broju ranijih učesnika ove, prije svega, duhovne manifestacije, obratio se veliki broj sugrađana koji su ove godine ponovo htjeli biti dio ovog događaja ili ga makar posmatrati. Posebno je radovalo interesovanje mladih osoba, djece školskog uzrasta. Ipak, najveća je žal je što se tradicija prekida jer su to događaji koji su veći od svih nas. Nažalost, nije prihvaćena ni ideja da se u gradu organizuje litija i da se pliva u rijeci Drini na gradskoj plaži, kao što se radi u Bratuncu, odnosno Rajskoj plaži gdje se i ove godine tradicija nastavlja.

243207426 1851495218355211 7767847680719628240 n
Đak sport – Zvornik!

Kako prenosi portal opštine Mali Zvornik, plivanja će kod njih biti i to 15. put.

 – Sa blagoslovom njegovog preosveštenstva episkopa šabačkog g. Lavrentija, na Bogojavljenje 19. januara 2022. godine u 12 časova na Zvorničkom jezeru kod hidroelektrane „Zvornik“ u Malom Zvorniku održaće se 15. jubilarno plivanje za Bogojavljenski krst – stoji u obavještenju u kome je objavljen i program za ovaj veliki hrišćanski praznik.

 – U 11:30 časova kreće litija sa barjacima, krstovima i ikonama ispred malozvorničke crkve „Sabora svih Srba svetitelja“.

 – U 12:00 časova start plivača na Zvorničkom jezeru

beoprom

 – Po završetku plivanja pobjedniku će biti uručena vrijedna nagrada, osvećeni krst u trajno vlasništvo – dar livnice „Panteon“ kao i drugi pokloni. Prigodne nagrade su obezbijeđene i za ostale učesnike, kao i zahvalnice, majice i suveniri, dar malozvorničke crkve. Obavezna je lična prijava učesnika uz ljekarski pregled najkasnije dva sata prije starta i popunjavanja lične izjave. Iz parohije napominju da svi učesnici moraju biti kršteni. Pozivamo sav vjerni narod Podrinja i šire da zajedno učestvujemo u ovom nesvakidašnjem događaju koji se održava na ovim prostorima, a da Bog da traje dokle je svijeta i vijeka. Za prijavu učešća kao i dodatne informacije možete se obratiti svešteniku malozvorničke parohije na telefon: +381 (0)64 8007924. Pokrovitelji su Crkvena opština Mali Zvornik i opština Mali Zvornik  – navodi se u objavi.

zo zi 1

(InfoBirač)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *