Капитал: Субвенционисање дефицитарних занимања без ефекта у Српској

Капитал: Субвенционисање дефицитарних занимања без ефекта у Српској

ФОТО: Илустрација, архив

Иако се институције у Републици Српској јавно залажу да образовање буде усклађено са потребама тржишта рада и даље не чине довољно да до тога дође и, често, оно што раде није плански и усаглашено те се новац и ресурси троше без резултата, пише Капитал.

Ревизори Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске увјерили су се у оно на шта пословна заједница годинама указује, а то је да образовни систем није у функцији развоја привреде.

Дјак Спорт Зворник😊НОВА КОЛЕКЦИЈА😊
🔊ЖЕНСКЕ ЧИЗМЕ СКЕЦХЕРС
📲Комплетну понуду мозете погледати у насој пословници Карадјордјева 1 (преко пута Фонтане)

Ревизија учинка је показала како поступак припреме, планирања и реализације уписа у средње стручне школе није ефикасан, и на самом крају, није усклађен са тржиштем.

Планови уписа у прве разреде средњх стручних школа су дуготрајни, сложени и неуједначени. Иако би требали бити веома слични, за сваку локалну заједницу су различити по питању броја укључених институција, броју докумената, али и броју корака у којима се  такви документи разматрају и доносе.

„Планирање броја ученика и њихове структуре, посматране по занимањима, средњим школама и јединицама локалне самоуправе, заснивало се на различитим, недовољно усаглашеним и поузданим показатељима и документима, зависно од школске године, школе или занимања“, наводе ревизори у извјештају.

Схоотер Зворник – снижење❄🥰❄ -20% 🥰❄🥰

Све то, додају они, доводи до тога да ни у једној школи која је била предмет ревизије нису реализовани планови уписа.

Ревизори су, такође, открили и како је пропала Владина идеја да се дефицитарна занимања субвенционишу.

Наиме, реализација уписа за дио занимања потребних привреди у дјелатности грађевинарства, пољопривреде, текстилне и металске индустрије који су подржани кроз стипендије и плаћене трошкове превоза значајно је нижа од планиране. Та идеја није наишла на интересовање код ђака.

У дефицитарна занимања је уписано 594 ученика, што је за 210 ученика или за девет одјељења ниже од плана.

За пет, од укупно 20, проглашених дефицитарних занимања упис није уопште реализован јер није било интереса ученика ни у једној од средњих школа.

Генерално гледано у Српској се у овом моменту школује око 35.000 средњошколаца у 95 школа, а учи их скоро 4.000 запослених професора. За финансирање овог сегмента образовања годишње се издваја непуних 90 милиона марака, па је анализа постојећег система и те како оправдана.

Ревизори кажу како ресорно Министарство по питању доношења планова уписа нема документ, нити било какво упуство везано за уписну политику.

“Министарство просвјете и културе није креирало смјернице, упутства и критерије за израду планова уписа прије почетка процедуре у школама. Комуникација средњих школа са Министарством након слања приједлога плана уписа је неформална, на начин да су средње школе, најчешће крајем јануара, достављале кориговане приједлоге планова уписа, а да преписка којом се од стране Министарства налаже корекција првобитних приједлога планова, изостаје”, наводе ревизори.

Кажу како, изузетак у посљедњих неколико година је био само током припреме плана за школску 2018/2019. годину када су из Министарства инсистирали да упис ускладе са потребама тржишта рада.

Ревизори Влади Српске препоручују да преиспита комплетан систем.

„Влада Републике Српске и Министарство просвјете и културе требају, на темељу свеобухватне анализе реализације планова уписа, преиспитати адекватност постојећих регулаторних рјешења, конкретније дефинисати одговорност институција укључених у поступак планирања и осигурати ефикасан наѕор над системом у цјелини“, наводе ревизори.

Препоруке су добиле и јединице локалне самоуправе, али и саме средње школе од којих се тражи да направе баланс између жеља ученика и захтјева привредника.

Иначе, Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске је у складу са законом доставила Нацрт извјештаја институцијама обухваћеним овом ревизијом.

Интересантно, Министарство просвјете и културе је доставило коментаре који нису уважени, док остали нису имали примјеби на налаз ревизора.

(Извор: цапитал.ба)

Copyright © 2018-2022 Infobirač. Sva prava zadržana.