ЗВОРНИКРЕГИЈА БИРАЧ

Glođansko brdo: Parastosom i polaganjam vijenaca obilježeno 29 godina od stradanja 126 vojnika i civila

Unite Gallery Error:

Gallery with alias: glodjansko2021 not found

Glođansko brdo: Parastosom i polaganjam vijenaca obilježeno 29 godina od stradanja 126 vojnika i civila

1

 

Parastosom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Glođanskom brdu kod Zvornika obilježeno je danas 29 godina od stradanja 126 boraca Vojske Republike Srpske i civila, koje su 6. novembra 1992. godine na svirep način ubili pripadnici takozvane Armije BiH. Pomen je služio otac Marko Danojlović sa sveštenstvom.

Danijel Stakić, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca Vojske Republike Srpske istakao je da za ovaj zločin još niko nije odgovarao.

viber image 2021 11 06 12 17 47 401

 – Sa ovog mjesta se šalje jedna teška poruka jer se radi o 126 ljudi koji su živote izgubili nakon zločina od strane tzv. Armije BiH. Velika je žal porodicama što su ostali bez najmilijih, ali sa druge strane nam je puno srce jer su svoje živote dali za temelje Republike Srpske. Nažalost, Sud BiH ne otvara ovaj predmet kako bi se dao odgovor na zločin koji se desio na Glođanskom brdu – rekao je Stakić.

Lazar Ristić, predsjednik Gradske boračke organizacije iz Zvornika podsjetio je da su žrtve mučene i u ubijene na najsvirepiji način.

 – Svi se sjećamo te masovne grobnice i kovčega u Karakaju poredanih jedan do drugoga. Od tada do danas predmet čeka na pokretanje i utvrđivanje odgovornih. Selektivno se radi, sudi se samo Srbima, ali to nije put do pomirenja. Nadamo se da će se situacija promijeniti, ali svi procesi koji su pokrenuti su garancija da će se nekada doći do istine. Ono što mi možemo jeste da čuvamo sjećanje na njih i svake godine dajemo pomen stradalima – rekao je Ristić.

viber image 2021 11 06 12 17 49 065

On je dodao da se zna ko je uradio ovaj zločin.

 – To su čak i oni priznali u svojim knjigama čije je tematika vezana za protekli rat. Tu su bile njihove snage iz Kamenici i Srebrenice koje su probile liniju i to je vojnički, ali su ljudi, kako su patolozi i potvrdili, nakon zarobljavanja mučeni, zakivani za hrastove te nad njima vršeni drugi teški zločini – zaključio je Ristić.

viber image 2021 11 06 12 17 46 075

Nenad Savić je na ovom mjestu prije 25 godina izgubio oca Aleksu, koji je tada imao 40 godina.

 – On nikada nije pronađen. Ja sam lično obišao sva tijela koja su dopremljena u Zvornik nakon ovog svirepog zločina i nisam ga našao. Ostale su te stravične slike i pitanje kako je moguće da čovjek nešto tako može da uradi. To je van svakoga razuma – rekao je Savić i dodao da dolaze svake godine da obilježe godišnjicu stradanja.

 – Prije je bilo više ljudi, a sada nas je sve manje. Zaboravljamo šta se desilo, a ne bi trebalo – istakao je Savić.

Vijence su položili porodice poginulih boraca, pripadnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, Policijske uprave Zvornik, gradske i opštinske vlasti Zvornika i Šekovića, pripadnici Republičke i Gradske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, boračkih organizacija Zvornika, Osmaka i Šekovića, ratnih vojnih invalida i drugi.

(infobirac.net)