ЗВОРНИК

Drugi put ove godine oštećena spomen-ploča u selu Jelačići kod Kladnja

Drugi put ove godine oštećena spomen-ploča u selu Jelačići kod Kladnja

viber image 2021 10 16 19 33 17 136

 

Iako su prije nepunih mesec dana obnovili spomen-ploču u Jelačićima kod Kladnja ona je opet bila ne meti vandala, drugi put ove godine, a četvrti put, po tvrdnji nekadašnjih mještana, od njenog postavljanja.

Iz Zavičajnog udruženja Jelačići na Fejsbuk stranici su objavili da je ploča polupana te da su se obraćali policiji i drugim nadležnim organima, ali to nije dalo nikakvog rezultata.

 – Obraćali smo se policiji i drugim institucijama Federacije BiH, u cilju zaštite naše imovine i ljudi koji dolaze u selo, ali sve uzalud. Polako stičemo utisak da se sve ovo dešava uz njihovu prećutnu podršku – stoji u objavi na Fejsbuk stranici ovog Udruženja.

Srbi koji su živjeli ovdje prije rata više puta su obnavljali spomen-ploču te sumnjaju da iza svega stoje njihove komšije Bošnjaci.

viber image 2021 10 16 19 32 48 486

 – Stalno stižu poruke iz FBiH da su za zajednički život, a zapravo im smetaju ne samo živi Srbi nego i mrtvi – kažu predratni mještani Jelačića.

Kako su nam ispičali, i junu mjesecu je ploča bila na meti vandala, koji su u noći, nakon što su Srbi, koji su tu nekada živjeli, u toku dana očistili plato oko spomenika kako bi bio služen parastos, polupali ploču. To je bio treći put od 2011. godine, kada je spomenik postavljen, da je polupan. Svaki put je policija iz Kladnja bila na uviđaju, ali nikada počinioci nisu pronađeni i uvijek je to bilo NN lice.

Spomen ploča je podignuta u znak sjećanja na 24 mještanina koje su u proteklom ratu ubile muslimanske paravojne snage iz Kladnja i Živinica. Na pravoslavnu Novu godinu, 14. januara 1994. godine, muslimanske snage su ubile 17 mještana Jelačića, među kojima šestoro starijih i nemoćnih lica, selo zapalili, a preživjele protjerali. Žrtve su mučene i masakrirane na posebno svirep i bestijelan način, što je potvrđeno i obdukcijom, koju je nakon razmjene tijela, četrdeset dana nakon masakra, obavio patolog iz Beograda Zoran Stanković. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je još 2007. godine cijeli predmet proslijedio nadležnom tužilaštvu koje nije podiglo nijednu optužnicu za zločine u Jelačićima.

U Jelačićima je prema popisu iz 1991. godine bilo oko 100 domaćinstava i više od 300 stanovnika, a nakon završetka rata do danas nijedna srpska porodica se nije vratila u ovo selo. 

(infobirac.net)