U nedjelju planinarski uspon „Jerininom stazom strasti“

ZVORNIK

U nedjelju planinarski uspon „Jerininom stazom strasti“

 

Krajem avgusta članovi Planinarsko ekološkog udruženja „Korak“ uz podršku Gradske uprave Zvornik očistili su od rastinja, šiblja i granja Jerininu stazu strasti koja od gradske kapije vodi do gornjeg grada srednjovjekovne tvrđave Đurđevgrad. Iako je temperatura vazduha bila visoka planinari Zoran Smiljanić, Makso Milošević i Miodrag Mijatović posvećeno i uporno prionuli su poslu i očistili stazu, prilazne puteve i gradsku kapiju. Dali su novi izgled ovom dijelu grada, a stazu osposobili za šetnju.

Jerinina staza strasti, osim što je u predivnoj prirodi i nudi divne vidikovce, jer vodi kroz srednjovjekovne građevine, budi i maštu – kako se to nekada gradilo, ko je gradio, kakve priče čuvaju ti ostaci…

Vaš Shooter!

 – Jedinstven je doživljaj za sve ljubitelje prirode i istorije koji hodajući ovom stazom tajnovitog karaktera dolaze do starih, ali dobro očuvanih zidina zvorničke tvrđave koje, sa druge strane, svjedoče o važnim istorijskim događajima – kaže direktor Turističke organizacije grada Zvornika Ivana Đokić Milanović.

PEU „Korak“ i Turistička organizacija u cilju promocije staze organizuju u nedelju, 17. oktobra, planinarsku akciju „Uspon na zvorničku tvrđavu“. Dolazak i okupljanje učesnika je na šetalištu (parking) na obali Drine od 08:00 časova, a polazak u 09:00 časova. Dužina Jerinine staze je 850 metara, uspon je 350 metara, a ukupna dužina planinarske akcije osam kilometara. Za ovu turu potrebno je planinarsko iskustvo, odlično zdravlje, fizička kondicija, prigodna oprema, jer se prolazi zahtjevnim i na pojedinim mjestima eksponiranim terenom. Šetnja će biti organizovana uz poštovanje epidemioloških mjera.

„Jerinina staza strasti“ ime je dobila po legendi o prokletoj Jerini koja je zavodila mlade junake iz svoje pratnje, a zatim ih noću bacala kroz tajna vrata s najviše kule u Drinu, da bi se bez svjedoka sačuvale tajne noćnog života. Ovo je visinska staza i ima rekreativni značaj. Predstavlja spoj istorije, zanimljivih legendi, avanture, pješačenja i planinarenja. Na njoj je svakako najatraktivnija Donžon kula, visoka 20 m, rađena u romanskom stilu i turistički je atraktivna jer je to mjesto odakle je prokleta Jerina, po legendi, bacala mlade junake.

Djak Sport Zvornik
NOVA KOLEKCIJA😊
🔊DJECIJA PATIKA ADIDAS ADVANTAGE C
😃SNIZENA CIJENA 55,00 KM😄
📲Kompletnu ponudu mozete pogledati u nasoj poslovnici Karadjordjeva 1 (preko puta Fontane)

Trenutno ovom stazom mogu proći samo najiskusniji planinari, a u narednom periodu Gradska uprava u saradnji sa Turističkom organizacijom planira da je uređuje kako bi bila dostupna za turističke posjete.

(Izvor: gradzvornik.org)