U Srebrenici otvorena izložba „Romulina kuća od Dionisa do Hrista“

SREBRENICA

U Srebrenici otvorena izložba „Romulina kuća od Dionisa do Hrista“

 

U galeriji Кulturnog centra u Srebrenici otvorena je izložba pod nazivom „Romulina kuća od Dionisa do Hrista“ Narodnog muzeja iz Zaječara kao dio saradnje sa Arheološkim muzeom „Rimski municipium“ Skelani.

Direktor skelanskog muzeja Svjetlana Marković kaže da je saradnja sa Narodnim muzejom iz Zaječara otpočela prije dvije godine kada su se sa rukovodstvom upoznali na jednom međunarodnom skupu koji se bavi zaštitom kasnih antičkih mozaika odakle je i krenula saradnja.

 – Izuzetno je važno istaći iskopavanja i restauratorski radove na Gamzigradu koji su počeli 1953. godine ili tri godine nakon formiranja muzeja, a od 2007. godine ova lokacija je zvanično upisana na listu svijetske baštine pod zaštitom Uneska – rekla je Markovićeva.

Direktor Narodnog muzeja iz Zaječara Maja Živić ističe da je povezivanje ovakvih institucija od velike važnost u zaštiti i promociji rimskih gradova na Balkanu.

Dragi naši, kod nas možete iznajmiti autobuse za vanlinijski prevoz kapaciteta od 19 do 57 mjesta…Putujte udobno i sigurno na sve destinacije…Vaše je samo da kažete vrijeme polaska i destinaciju, sve ostalo je naša briga…Vaš EP oil!

 – Izložba predstavlja retrospektivu i dokumentarnu priču o jednom mjestu, a pored izložbe tu je i aplikacija putem koje svi zainteresovani mogu da se upoznaju sa ovim arheološkim nalazištem – istakla je Živićeva.

Izložba „Romulina kuća od Dionisa do Hrista“ na sažet način prikazuje Romulijanu, memorijalnu gradnju imperatora Galerija, u mjestu njegovog rođenja. Na njoj je prikazano i dugo življenje na prostoru Galerijeve palate od neolita do početka druge polovine XI vijeka.

(Izvor: ESrebrenica)