Hakerski napadi na onlajn glasanje u Rusiji iz SAD, Njemačke i Ukrajine

SVIJET

Hakerski napadi na onlajn glasanje u Rusiji iz SAD, Njemačke i Ukrajine

Izbori u Rusiji (foto: Sputnik / Vladimir Astapkovič)

 

Rusko Ministarstvo za saobraćaj i komunikacije saopštilo je da je zabilježeno nekoliko napada na elektronski sistem za glasanje za rusku Dumu ali da su svi napadi uspješno odbijeni, prenosi RTRS vijest koje su objavile svjetske agencije.

Kako se precizira, ti napadi izvršeni su sa aj-pi adresa iz SAD, Njemačke i Ukrajine. Prvi napad registrovan je u 10.36 sati po moskovskom vremenu sa ciljem da se blokira pristup servisu identifikacije i autentifikacije korisnika.

– Polovina napada dolazi iz SAD, 25 odsto iz Njemačke, 20 odsto iz Јužne Koreje i pet odsto iz Kine, izjavila je predsjedavajuća Centralne izborne komisije Ela Pamfilova.

– To znači da ne izmišljamo bilo kakve optužbe, izbori su privukli dosta pažnje – dodala je Pamfilova.

U saopštenju Ministarstva za saobraćaj i komunikacije ističe se da su ovi napadi bili planirani i organizovani što i govori o namjeri da se smisleno blokira rad servisa sa onlajn glasanje.Prema riječima zamjenika ministra Olega Kačanova, portal za onlajn glasanje trenutno radi u punom kapacitetu i tehničkih problema više nema.

Istovremeno, iz Štaba za monitoring izbora tvrde da je zbog tih napada došlo do određenih zadržavanja prilikom onlajn glasanja, ali da su svi glasovi uspješno sačuvani.

(Izvor: rtrs.tv)