Vlasenica: Obilježen Međunarodni dan nestalih

VLASENICA

Vlasenica: Obilježen Međunarodni dan nestalih

 

Crni baloni sa pitanjem „Gdje je?“ poletjeli su danas ka nebu ispred Opštinske organizacije Crvenog krsta u Vlasenici. Ovo jednostavno, a preteško pitanje ispisano je i na flajerima, maskama i majicama, čijom je simboličnom podjelom obilježen Međunarodni dan nestalih – 30 avgust.

Obilježavanje ovog datuma inicirao je Crveni krst Republike Srpske i njegove opštinske organizacije.

 – Mi na ovaj značajan datum želimo da skrenemo pažnju na važnost pronalaska svih lica nestalih u ratnim zbivanjima. Prema relevatnim podacima, u Republici Srpkoj se još traga  za 1.652 nestala lica, od kojih 1.013 civila, 626 pripadnika Vojske Republike Srpske i 13 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske. Drago mi je što su naši sugrađani zainteresovani za ovu problematiku, što se pokazalo u razgovoru sa našim aktivistima – kazala je za naš portal Milena Neđić, sekretar vlaseničke Opštinske organizacije Crvenog krsta.

Uz aktiviste Crvenog krsta bili su i članovi Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

 – Već trideset godina pokušavam doći do informacija, da saznam za sudbinu svog supruga. On je zarobljen prilikom hrvatske i bosanskohercegovačke agresije  na Кupres i prema mojim saznanjima, prošao je sve zatvore, a posljednja informacija je da je završio u splitskoj Lori. Dan-danas ne mogu da dođem ni do kakvog odgovora i da supruga barem dostojno sahranim – priča Radomirka Duvnjak, koja od 3. aprila 1992. godine traga za suprugom Nikolom.

Duvnjakova ističe da su porodice nestalih nezadovoljne radom Instituta za nestala lica BiH.

 – Zahvalila bih se Crvenom krstu naše opštine jer su se potrudili da se skrene pažnja javnosti na ovaj problem. Dok su radile entitetska tijela i  komisije za traženje nestalih pronađeno ih je oko 3.600, a osnivanjem Instituta za nestala lica BiH, koji je preuzeo ovaj proces samo 400, što je sramotno i pomenuti. Mi svakodnevno tražimo načine da pokrenemo ovaj proces, da se konačno počne više raditi na tome, da se sazna sudbina nestalih i vojnika i civila – zaključuje Radomirka Duvnjak.

Na području Birča, 26 godina nakon završetka Odbrambeno-otadžbinskog rata, još stotinu lica se vodi kao nestalo, dok je nepoznata sudbina 18 osoba iz Vlasenice.

(Za infobirac.net – T. Golijanin)