Nova knjiga Milana Đorđića: FK Borac iz Gornjeg Šepka – „Otrgnuto od zaborava“

FUDBAL ZVORNIK

Nova knjiga Milana Đorđića: FK Borac iz Gornjeg Šepka – „Otrgnuto od zaborava“

 

U izdanju zvorničke Eurografike, nedavno je iz štampe izašla nova knjiga mladog autora Milana Mikice Đorđića iz Donjeg Šepka pod nazivom Otrgnuto od zaborava, u kojoj govori o osnivanju i radu Fudbalskog kluba Borac iz Gognjeg Šepka.

Nakon knjige o Napretku iz Donjeg Šepka, koja je izašla 2009. godine, ovaj autor, objavio je knjige – Enciklopedija fudbalskih klubova Republike Srpske /2012/, FK Drina Zvornik /2016/, FK Napredak /2016/ i sada knjigu o FK Borac.

Borac je osnovan  1971. godine, zajedno sa klubovima Napredak iz Donjeg Šepka, Jedinstvo iz Roćevića, Budućnost iz Pilice, Podrinja iz Tršića, Čelopeka, Diviča, Šperploče i Radnika iz Karakaja.

Ime klubu iz Gornjeg Šepka dao je Himzo Gradaščević, koji je bio prvi predsjednik, a prvi trener i golman tima bio je Ramo Fejzić.

Tim je počeo takmičenja u Opštinskoj ligi Zvornik, gdje se zadržao do 1974. godine. Ostaće zabilježeno da je klub prvu utakmicu odigrao protiv ekipe Šperploče u Zvorniku i izgubio sa 1:4.

U ljeto 1974. godine Opštinska liga Zvornik, promijenila je naziv u Međuopštinsku ligu Zvornik, gdje je Borac bio učesnik do 1976. godine. Dvije sezone Borac je bio učesnik Područne lige Tuzla, grupa “B”. Od 1978. do 1981. tim je igrao u Grupnoj ligi Tuzla, grupa Istok.

Borac se ponovo vraća u Opštinsku ligu Zvornik i u trećoj sezoni 1983/84. osvaja šampionsku titulu i obezbjeđuje plasman u Grupnu ligu Tuzla. Tu su u sezoni 1984/85. osvojili četvrto mesto, što je bio najbolji plasman u istoriji kluba. Još jedna sezona je igrana u tom rangu, a onda je ekipa zauzela posljednje mjesto i oprostila se od Grupna lige Tuzla.

Borac se vraća u Opštinsku ligu Zvornik, i 1989/9.0 osvaja šampionsku titulu. Zbog neodgovarajućih dimenzija terena, Savez mu ne dozvoljava učešće u višem rangu takmičenja.

U sezoni 1990/91. Borac je odgrao samo jesenji dio prvanstva i zbog ratnih dejstava klub prestaje sa radom. Klub je učestvovao i u takmičenjima za Kup Maršala Tita i Kupu zadrugara. U knjizi se navodi spisak od 120 fudbalera koji su nosili dres Borca, uz mogućnost da je neko izostavljen.

Đorđić navodi i neke zanimljivosti iz rada Borca. Između ostalog zabilježeno je da je veliko rivalstvo bilo između Borca i komšija iz Roćevića. Uzbudljivi su bili i susreti između ekipa Velikog, odnosno kako se zvalo Gornjeg, i Malog, zapravo Donjeg Šepka. Kada je Borac putovao na razna takmičenja uvijek ih je prevozio Mensur Mujić.

Dosta igrača iz Gornjeg Šepka, nastupalo je za druge klubove u okolini. Fudbalski ponos Gornjeg Šepka, bio je Sejad Salihović koji je stigao i do dresa reprezentacije BiH, a u inostranstvu je nastupao i za ekipu Hofenhajma. Zapaženu karijeru imali su i Sanel Kuljić, Dino Gamzić kao i Sabahudin Mehmedović, koji je nosio dres zvorničke Drine, a uspješnu karijeru je napravio u Austriji.

Zahvaljujući Ahmetu Bajriću Blicku, Borac je imao uspješnu promociju u listovima Glas sa Drine i drugim. Vjerni navijač Borca, bio je Rajko Tešić -Vukas iz Roćevića.

Kao kuriozitet, ostaće zabilježeno da je u dresu Borca nastupao i jedan stranac. Riječ je o Turčinu Đelalu Ali Isi, koji je radio u Loznici, a povremeno je branio gol ekipe iz Gornjeg Šepka.

(Za infobirac.net – D.Gajić)