ВЛАСЕНИЦАСРПСКА И СРБИЈА

Vlasenički geografi zablistali u Evropi

Vlasenički geografi zablistali u Evropi

Geografsi 2

 

Vlasenički geografi su navikli da svoje školske drugove, nastavnike i sugrađane, raduju lijepim vijestima i medaljama sa različitih takmičenja. Tu tradiciju nisu iznevjerili ni na ovogodišnjoj Evropskoj geografskoj olimpijadi. Iz Beograda, ovogodišnjeg domaćina ovog prestižnog takmičenja, srebrnu medalju u Srednjoškolski centar Milorad Vlačić donosi Miloš Samardžić, učenik drugog razreda gimnazije, a bronzanu buduća gimnazijalka Кatarina Matijašević, doskorašnja učenica vlaseničke Osnovne škole Vuk Кaradžić.

Njihov mentor, profesor geografije Dragan Ilić, ne krije radost zbog još jednog uspjeha svojih pulena, ali ističe kako je to za njih sve normalno.

Bilbord bridge

 – Ovo je šesto učešće naših đaka na evropskom nivou takmičenja, i oni na njemu svake godine, sad već po tradiciji, osvajaju medalje. I ove godine imali smo svoje takmičare i u juniorskoj konkurenciji – četiri, i u seniorskoj tri. Miloš Samardžić je srebrnu medalju osvojio u kategoriji seniora od 16 do 19 godina, a Кatarina Matijašević bronzanu u kategoriji juniora od 12 do 15 godina. S obzirom da je ove godine bilo 170 učesnika iz 14 evropskih zemalja, sa veoma jakom geografskom školom i tradicijom i značajnim rezultatima na ovakvim takmičenjima, prezadovoljni smo postignutim rezultatom, a moram napomenuti da su i ostali naši takmičari bili na pola ili procenat do medalje. Žao nam je što i oni nisu osvojili odličja, ali imali su visok procenat urađenih zadataka, što potvrđuje da su dobro radili u pripremnom periodu što garantuje uspjehe na narednim takmičenjima – kaže najomiljeniji profesor u vlaseničkoj srednjoj školi.

Profesor Ilić objašnjava i kako je ovo takmičenje provedeno.

175776530 2784875164970563 1453016491281478647 n
Vaš Euro petrol oil!

 – Кao i prošle godine, takmičenje je održano onlajn, a sastojalo se iz tri kategorije, odnosno tri testa u dva dana. Prvi test je bio praktičan rad na određenu temu iz fizičke geografije, drugi multuimedijalni – što podrazumijeva opšte geografsko znanje, a treći dio je pisani test koji je imao šest posebnih cjelina. Drago mi je što su naši đaci u najtežim segmentima pokazali najbolje znanje i dobili najviše poena, a tamo gdje je malo i sreća odlučivala, možda su bili malo slabiji. Bitno je da su i kroz te testove pokazali veliki nivo znanja – priča profesor Ilić.

12 1

Skroman kao i uvijek, mentor geografskih olimpijaca svoj rad stavlja u drugi plan i za dobre rezultate osim samih đaka, hvali i ostale kolege.

 – Da bi svi takmičari na evropskoj olimpijadi bili ravnopravni, testovi se rade na engleskom jeziku. Ovaj uspjeh je dokaz da naše i osnovna i srednja škola imaju izuzetan pristup učenicima, dobar način rada. Svi oni koji su radili sa ovom djecom tokom njihovog školovanja su doprinijeli da oni postignu ovaj rezultat, i što se tiče geografije, i ostalih nauka koja se provlače kroz ta pitanja, a naročito engleskog jezika – kaže čovjek koji je svoju ljubav prema geografiji prenio generacijama Vlaseničana.

Milos Samardzic

Šesnaestogodišnjem Milošu Samardžiću ovo je treće učešće na evropskom takmičenju i treća medalja.

 – Uzimajući u obzir da sam se ove godine prvi put takmičio u seniorskoj konkurenciji i da su testovi bili teži nego prethodnih godina, veoma sam zadovoljan ostvarenim rezultatom. Moram priznati da je mnogo teže takmičiti se na ovakav način, onlajn. Кada smo na takmičenju „uživo“ drugačiji je osjećaj. Mnogo bolja je koncentracija, praktičan rad se obavlja u prirodi, po licima se može zaključiti kako je ko uradio, a važno je da se tako upozna i mnogo novih prijatelja, sličnih interesovanja. Cijela naša ekipa je proteklih dvadesetak dana provela u geografskom kabinetu u našoj školi, gdje smo se sa našim profesorom Ilićem prelazili ne samo gradivo iz geografije, nego smo učili osnovne pojmove na engleskom jeziku. Rezultati dovoljno govore o kvalitetu našeg rada tokom priprema. Moram napomenuti da za nas odmora nema jer nas već u avgustu očekuje učešće na Svjetskoj geografskoj olimpijadi – priča Samardžić.

beoprom

Кatarina Matijašević je u Srednjoškolski centar „Milorad Vlačić“ zakoračila sa medaljom.

 – Na Evropsku geografsku olimpijadu sam se plasirala kao učenica devetog razreda osnovne škole, a s obzirom da je već bio upis, osvojila sam je kao gimnazijalka. Priznajem da nisam očekivala ovakav uspjeh, jer sam takmičenje shvatila prvenstveno kao sticanje novog iskustva. Zahvalna sam profesoru Iliću, ali i svojoj nastavnici iz osnovne škole, Nevenki Matić, koji su u meni probudili želju da proširujem svoja znanja iz geografije. Moram pomenuti i svoju nastavnicu engleskog jezika Danijelu Mekić, uz koju sam naučila engleski tako dobro da mogu učestvovati na takmičenju – iskrena je Matijaševićeva kojoj je ovo prva, ali sigurno ne i posljednja evropska medalja.

202806995 852329375382891 2960646272292814165 n

Đaci iz Vlasenice su na Evropskoj geografskoj olimpijadi bili dio tima BiH, koji je činilo sedam sadašnjih i budućih učenika Srednjoškolskog centra Milorad Vlačić: Miloš Samardžić, Miloš Pavlović, Svjetlana Prodanović, Кatarina Matijašević, Aleksandra Lazić, Ana Mišić i Anja Petrović, i jedan đak sarajevske Prve bošnjačke gimnazije.

(T. Golijanin)