ЗВОРНИК

SŠC „Petar Kočić“: Potpisan ugovor o realizaciji projekta sa školom iz Rume – za opremu u srednjoškolskom restoranu u Zvorniku više od 35.200 evra

SŠC „Petar Kočić“: Potpisan ugovor o realizaciji projekta sa školom iz Rume – za opremu u srednjoškolskom restoranu u Zvorniku više od 35.200 evra

viber image 2021 05 15 09 37 34
FOTO: Potpisivanje ugovora u Rumi

 

Srednja stručna škola „Branko Radičević“ iz Rume u saradnji sa Srednjoškolskim centrom „Petar Кočić“ iz Zvornika i Udruženjem „Limitless“ iz Beograda realizovaće projekat pod nazivom „Zdravi i bezbjedni gastronomski proizvodi kao potencijal za zapošljavanje“, koji se finansira sredstvima INTEREG IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina.

Kroz projekat će, između ostalih aktivnosti, za opremu u restoranu u zvorničkoj srednjoj školi, biti izdvojeno nešto više od 35.200 evra.  

 – Projekat je usmjeren na razvoj profesionalnih kompetencija mladih koji će tokom 18 mjeseci imati prilike da steknu nova gastronomska znanja i vještine u cilju povećanja konkurentnosti na tržištu rada. Кreiranje novog programa zdrave ishrane bez alergena kroz školsko preduzetništvo treba da omogući bolju perspektivu za zapošljavanje i profesionalno uključivanje mladih. Zdrava ishrana prepoznata je kao zajednički razvojni izazov u populaciji mladih, u oba pogranična područija, čime je jasno definisan primarni društveni problem kojim će se baviti projekat – saopšteno je nakon potpisivanja ugovora.

viber image 2021 05 15 09 34 49hgghgh

Biljana Pisić, direktorica SŠC „Petar Кočić“ iz Zvornika istakla je da će kompletan proces nabavke opreme i finansiranja raditi nosioci projekta, dok će oni kao saradnici učestvovati u svim aktivnostima, od edukacija do pravljenja gotovih proizvoda.

 – Delegacija naše škole, u kojoj je bio profesor Stanislav Tomić, kao vođa projekta ispred naše škole, te predsjednik Savjeta roditelja Marko Milić, prisustvovala je potpisivanju ugovora. Ujedno, tu je bio i član naše Gradske uprave, koja će mimo projekta finansirati pripremne građevinske radove u prostorijama gdje je planirano otvaranje đačkog restorana. Zaista smo zadovoljno što smo partneri u jednom ovako značajnom projektu koji će najviše značiti učenicima ugostiteljske škole, smjer kuvar, ali i cijeloj lokalnoj zajendici – rekla je Pisićeva. 

Tokom projekta biće neposredno uključeno preko 500 učesnika, prije svih kuvara, pripadnika osjetljivih grupa, profesora, mladih, ugostitelja i prehrambenih proizvođača kroz različite programe obuke, radionice, savjetovališta, prekogranične posjete, javne tribine, okrugle stolove i druge promotivne aktivnosti. Projektom je predviđeno kompletno opremanje školskih kuhinja u Rumi i Zvorniku čime će se osposobiti proizvodni pogon za pripremu budućih gastronomskih proizvoda. Za potrebe projekta biće izvršena analiza okruženja u cilju tržišnog pozicioniranja novih proizvoda, pripremljen edukativni materijal, uspostavljen veb portal kao aktivan internet servis koji će omogućiti bolju ekonomsku saradnju u pograničnom području. Očekivani rezultati projekta treba da doprinesu stvaranju podsticajnog okruženja za mlade uz održivo rješavanje društvenih problema zapošljavanja i pravilnog razvoja mladih.

viber image 2021 05 15 09 37 34ggg

 

Program prekogranične saradnje

Prekogranični program Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020. sprovodi se kao dio Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) i kao takav je rezultat zajedničkog planiranja vladajućih struktura i ostalih zainteresovanih strana dvije države. IPA II podržava prekograničnu sardnju sa ciljem promovisanja dobrosusjedskih odnosa i društveno-ekonomskog razvoja uz podsticanje evropskih integracija. Program analizira društveno-ekonomsku situaciju pograničnog područja, te postavlja zajedničke strategije za rješavanje identifikovanih problema kroz određivanje zajedničkih razvojnih tematskih prioriteta. Program je baziran na detaljnoj analizi izazova i specifičnosti programskog područja. Ukupno sufinansiranje Evropske unije za Program prekogranične saradnje između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine za period 2014-2020. iznosi 14.000.000 evra.

(infobirac.net)