ЗВОРНИКРЕГИЈА БИРАЧ

Carinski obveznici i špediteri biće prvi korisnici digitalnog kvalifikovanog potpisa u BiH – prevoznici brže i jeftinije do odredišta

Carinski obveznici i špediteri biće prvi korisnici digitalnog kvalifikovanog potpisa u BiH – prevoznici brže i jeftinije do odredišta

karakaj sa zigom

 

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) postala je sertifikovano tijelo u BiH za izdavanje digitalnog kvalifikovanog potpisa, koji će zamijeniti klasični potpis i pečat u službenoj komunikaciji prilikom pružanja elektronskih usluga poslovnoj zajednici, piše Glas Srpske.

Riječ je o velikoj reformi u BiH koja će, kako su istakli u UIO, poslovnoj zajednici omogućiti da sva svoja prava i obaveze ostvari mnogo brže, jednostavnije i jeftinije, isključivo elektronskim putem. Rješenjem Ministarstva transporta i komunikacija u Savjetu ministara UIO je akreditovan i upisan kao kvalifikovani ovjerilac u BiH.

175776530 2784875164970563 1453016491281478647 n
Vaš Euro petrol oil!

– To znači da će poreski obveznici moći podnositi zahtjeve Upravi za dobijanje digitalnih kvalifikovanih potvrda, kao i za korišćenje elektronskih usluga – kazali su u UIO. Dodali su da prva elektronska usluga koja će biti ponuđena poslovnoj zajednici u BiH jeste NCTS – novi kompjuterizovani tranzitni sistem, čiji je početak primjene planiran 1. jula, stupanjem na snagu novog Zakona o carinskoj politici BiH.

– Carinski obveznici i špediteri biće prvi korisnici digitalnog kvalifikovanog potpisa u BiH jer će sve svoje dokumente u postupku elektronskog prevoza robe ovjeravati na novi način i slati u informacioni sistem Uprave isključivo elektronskim putem – naglasili su u UIO BiH.

euro

Dodali su da će novi elektronski provoz robe znatno ubrzati sve postupke, skratiti vrijeme čekanja prilikom ličnog predavanja dokumentacije u carinskim ispostavama i značajno smanjiti troškove. Istakli su da će nakon toga UIO krenuti sa širenjem ponude elektronskih usluga koje će se moći ovjeravati digitalnim kvalifikovanim potpisom, kao što su podnošenje uvoznih i izvoznih carinskih prijava isključivo elektronskim putem, podnošenje PDV i akciznih prijava, podnošenje raznih zahtjeva u Upravu i slično. 

– Cilj je da u toku 2022. u potpunosti pređemo na bespapirno poslovanje sa obveznicima indirektnih poreza, koji će tada uz posjedovanje digitalnog kvalifikovanog potpisa, koji je izdao UIO, sva svoja prava i obaveze moći ostvariti mnogo brže, jednostavnije i jeftinije, isključivo elektronskim putem – kazali su u UIO. 

116788799 2108227595968660 2581636001608634846 n
Tehnički pregled – vaš „Euro petrol oil“!

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić rekao je za Glas Srpske da će novi kompjuterizovani prevozni sistem mnogo značiti prevoznicima, jer ih ogromne gužve na granicama mnogo koštaju.

– Međutim, ovo što sada rade za prevoznike neće mnogo značiti ako se na graničnim prelazima i dalje bude čekalo po dan-dva kako bi se ocarinila ili rascarinila roba. U svakom slučaju, svaki pomak koji dolazi biće od koristi – kazao je Grbić. Dodao je da za vrijeme koliko inače znaju čekati na graničnim terminalima dok se roba carini mogu doći do Njemačke.

117089986 2108227419302011 8177948921484408033 n
Tehnički pregled – vaš Euro petrol oil!

Vozači

Nikola Grbić kaže da prevoznici za unutrašnji i međunarodni transport u RS i dalje rade smanjenim intenzitetom, zbog pandemije virusa korona.

 – U teretnom saobraćaju još rade sa 20 do 30 odsto kapaciteta – kazao je Grbić i dodao da je jedan od najvećih problema koji ih čeka po završetku pandemije ogroman odliv vozača.

(Izvor: glassrpske.com)