Danas je Svijetli ponedjeljak, zašto je ovo trapava sedmica

ZVORNIK

Danas je Svijetli ponedjeljak, zašto je ovo trapava sedmica

 

Srpska Pravoslavna crkva i vjernici slave danas drugi dan Vaskrsa, u narodu nazvan Svijetli ponedjeljak. Sutra je Vaskršnji utorak, po narodnom vjerovanju, jedini dobar utorak u godini, piše RTS.

Vaskrs se slavi tri dana, pa su u kalendaru Srpske pravoslavne crkve crvenim slovom obilježeni i današnji Vaskršnji ponedjeljak i sutrašnji Vaskršnji utorak. 

Vaskršnjim ponedjeljkom započinje takozvana Svijetla nedjelja, koja se smatra produžetkom Vaskrsa. 

Vrlo je raširen i naziv “Bijela nedjelja”, jer spada u trapave sedmice, tokom kojih se ne poste ni srijeda ni petak. 

Vaskrs se slavi od vremena prvih apostola, njime hrišćani naglašavaju svoju vjeru i pobjedu života nad smrću. Čitava sedmica od Vaskrsa do Tomine nedjelje naziva se svijetla ali i bijela, što znači da se tokom nje ne posti.

Baš zbog Tomine nedjelje, sedam dana po Vaskrsu, naziva se i Tomina sedmica. Na ovaj dan se nebo zatvara, pa se negdje ova sedmica naziva još i Zaklopita. I dalje, uobičajen pozdrav je “Hristos vaskrse”, a odgovor “Vaistinu vaskrse”. Pozdravlja se tako 40 dana, sve do Spasovdana.

I na Vaskršnji utorak, i dalje se ne radi. Vaskršnji utorak je, po narodnom vjerovanju, jedini dobar utorak u kalendarskoj godini. Ako se dijete rodi na ovaj dan biće srećno i dugovječno. 

Stariji ljude tvrde da će, ukoliko je uveče na Svijetlu srijedu nebo zvjezdano, godina biti izuzetno rodna.