Capital: „Pošte“ kontrolišu bolovanja radnika

REGION

Capital: „Pošte“ kontrolišu bolovanja radnika

FOTO: Ilustracija, arhiv

 

Direktor „Pošta Srpske“ Miladin Radović zatražio je od svih rukovodilaca radnih jedinica da provjere da li radnici ovog javnog preduzeća zloupotrebljavaju pravo na bolovanje, nakon što su se pojavile informacije da pojedini zaposleni, dok su na bolovanju, rade kod drugog poslodavca u RS i inostranstvu, ili obavljaju samostalnu djelatnost, saznaje portal CAPITAL.

U dopisu koji je upućen rukovodiocima, a koji je u našem posjedu, navodi se da su se pojavile indicije da određen broj radnika ovog preduzeća zloupotrebljava pravo na bolovanje te da su u dva konkretna slučaja, gdje je postojala osnovana sumnja, to provjerili kod Fonda zdravstvenog osiguranja i dobili informaciju da su bolovanja opravdana i da nema zloupotrebe.

Međutim, nakon toga u oba slučaja radnicima su zaključena bolovanja, a oni su dostavili zahtjeve za otkaz ugovora o radu.

„U navedenim primjerima dobili smo informaciju da jedan radnik radi kod drugog poslodavca, dok drugi duže vrijeme boravi u inostranstvu“, piše u dopisu.

U dopisu se dalje navodi da postoji velika vjerovatnoća da određen broj radnika zloupotrebljava pravo na bolovanje kako bi radili kod drugog poslodavca u zemlji ili inostranstvu, odnosno obavljali samostalnu djelatnost.

„Imajući u vidu prethodno navedeno, potrebno je da svi rukovodioci organizacionih dijelova preduzeća izvrše analizu bolovanja i u slučajevima gdje postoje indicije zloupotrebe, pokušaju pribaviti dodatne informacije o korištenju bolovanja. Sigurni smo da svaki rukovodilac ima saznanja o stvarnim razlozima korištenja bolovanja, te ako utvrdi da postoji osnovana sumnja da radnik zloupotrebljava bolovanje, podnese zahtjev Fondu da provjeri opravdanost bolovanja“, ističe se u dopisu.

Na pitanje kada su i zbog čega počeli kontrolu bolovanja svojih radnika, u „Poštama“ kažu da se kontrola bolovanja radi kontinuirano u slučajevima kada se pojavi sumnja u zloupotrebu bolovanja.

Istakli su i da nisu utvrdili da su radnici „Pošta“ na bolovanju, a da rade za drugog poslodavca ili su u inostranstvu, ali da su imali osnovane sumnje za to.

„Zbog toga smo provjeravali bolovanja nakon čega je došlo do prekida bolovanja i raskida radnog odnosa od strane radnika“, rekli su za CAPITAL u ovom preduzeću.

Međutim, izvor CAPITAL-a kaže da neki od najbližih direktorovih saradnika nisu na bolovanju, ali se uopšte ne pojavlju na poslu iako uredno primaju platu.

U „Poštama“, ipak, tvrde da to nije tačno.

(Izvor: capital.ba)