СРПСКА И СРБИЈА

Srpska: Nove kreditne linije IRB-a za preduzetnike u vrijeme pandemije

Srpska: Nove kreditne linije IRB-a za preduzetnike u vrijeme pandemije

industrijska zona u zvornikuvise od polovine radnika u privredi foto r.jokic

 

Investiciono-razvojna banka Srpske obezbijedila je nove, povoljne kreditne linije za mikro, mala i srednja preduzeća, piše RTRS.

Ovi aranžmani, čiji se početak očekuje u prvoj polovini maja, biće od velike koristi za preduzeća koja su, zbog pandemije, suočena s problemima u poslovanju.

Bilbord bridge

Pandemija virusa korona negativno se odrazila na sve grane privrede. S problemima u poslovanju suočilo se i prijedorsko preduzeće „Lignum Stjepanović“. Bave se obradom, izvozom drvnih sortimenata i prevozom. Zapošljavaju 45 radnika. Tokom prošlogodišnjeg „zaključavanja“ zbog epidemije, bili su primorani da na mjesec zatvore pogon.

– Mjesec dana nismo ništa izvozili, niti što se tiče proizvodnje, niti što se tiče transporta. Nažalost, pokazalo se jako negativno za naše finansijsko poslovanje, jer puno porodica od od nas zavisi, a isto tako i naši dobavljači – rekla je Marija Stjepanović direktorka preduzeća „Lignum Stjepanović“.

beoprom 2

Prijeko potrebna pomoć stigla je od IRB-a, u vidu povoljnog kreditnog aranžmana, koji je iskorišćen za pokrivanje tekućih troškova, nabavku sirovine i kupovinu nove mašine. I najvažnije – na taj način spriječeno je otpuštanje radnika.

– Onda smo se obratili IRB-u, koji je imao veliko razumijevanje prema nama i našim problemima, izašao nam u susret, dao nam određene smjernice, i mi smo tada jednostavno prodisali – dodala je Željka Krivaja računovođa u preduzeću „Lignum Stjepanović“.

centar logo 1 1

Slijede novi, povoljni aranžmani IRB-a u saradnji za Svjetskom bankom za mikro, mala i srednja preduzeća čiji je cilj saniranje posljedica pandemije. Namijenjeni su privrednicima koji su imali pad prihoda od minimalno 20 posto.

 – U pitanju su sredstva od 20.5 miliona evra i ona će biti plasirana u namjenu obrtnih sredstva, investiranja, a 25 posto je moguće koristiti za refinansiranje postojećih obaveza – istakao je Dražen Vrhovac v.d. diretor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske.

zo zi 1

Poslovne banke imaće mogućnost da odlučuju o plasmanima do 150 hiljada evra. Do milion evra odlučivaće kreditni odbor IRB-a. Činjenica da je uslov Svjetske banke bio da se sredstva plasiraju na ovaj način, dokazuje da IRB ima značajan kredibilitet na međunarodnom finansijskom tržištu, ističe Vrhovac.

165064888 2836714729883983 7049778642075705820 o
Vaš Shooter!

(Izvor: rtrs.tv)

FOTO: Ilustracija, arhiv