Odobren planirani upis svim srednjim školama u regiji Birča

REGIJA BIRAČ ZVORNIK

Odobren planirani upis svim srednjim školama u regiji Birča

 

Na sastanku Komisije za kreiranje upisne politike u srednjim školama, koju čine predsjednici aktiva direktora ovih ustanova, Privredne komore, Zavoda za zapošljavanje i Udruženja poslodavaca RS sa ministrom prosvjete i kulture Vlade Republike Srpske Natalijom Trivić, odobren je planirani upis učenika u svim srednjim školama u regiji Birča.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Birča Biljana Pisić, kaže da su srednje škole zatražile upis 962 učenika, a da je odobren upis njih 984. Razlika u brojkama je, kaže Pisićeva, nastala jer su škole u nekim smjerovima planirale upis manjeg broja učenika, a u svim odjeljenjima je odobren upis po 24 đaka.

 – Razlika se pojavila u školi u Šekovićima, gdje su u smjerovima gimnazije i mašinstva i obrade metala planirali upis po 16, a odobren je upis po 24 đaka. U Bratuncu su planirali dva razreda arhitektonskih tehničara, po 24 i 16 srednjoškolaca, a odboren je upis dva odjeljenja po 24 učenika. I u Srebrenici su odobrili upis po 24 đaka u svim odjeljenjima, iako je na uštrb gimnazije bilo planirano da se na smjeru medicinski tehničar upiše 26, umjesto odobrenih 24 učenika  – kaže Pisićeva.

Ona je dodala da sada kreće promocija ovih zanimanja koja će biti rađena onlajn.

 – Ove godine u školama regije Birča ima i više novih zanimanja poput tehničara CNC tehnologija, tehničara informacionih tehnologija, a u našoj školi, SŠC Petar Kočić, novo zanimanje je carinski tehničar – zaključila je Pisićeva.

(infobirac.net)