Horeca RS: Nema otvaranja ugostiteljskih objekata u narednih sedam dana – biće priznati ukupni doprinosi za mart

REGION

Horeca RS: Nema otvaranja ugostiteljskih objekata u narednih sedam dana – biće priznati ukupni doprinosi za mart

 

Nakon sastanka predstavnika udruženja Horeca RS sa Radovanom Viškovićem, premijerom RS u nastavku prenosimo Vam dogovorene uslove kako bismo olakšali rad i opstanak svim privrednicima iz ugostiteljskog sektora:

Otvaranje ugostiteljskih objekata neće biti u narednih 7 dana. Pri otvaranju će se morati poštovati sve epidemiološke mjere u baštama i unutar objekata po mjerama iz novembra 2020. godine odnosno prema kvadraturi objekta.

Republički krizni štab neće ograničavati radno vrijeme već će odluku o trajanju radnog vremena prenijeti na lokalne zajednice koje će same u skladu sa epidemiološkom situacijom donositi odluku o radnom vremenu.

Šalterska prodaja i dostava može da se vrši do 22.00 sati umjesto do 21.00 kao do sada.

Vlada RS će priznati, zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata, ukupne prijavljene doprinose na plate u mjesecu martu.

Oformiće se stručna komisija u sastavu članova HORECE, Ministarstva trgovine i turizma, Poreske uprave i Ministarstva finansija za analizu poreza i doprinosa u ovom sektoru, radi ostvarivanja benefita za radnike, poslodavce i državu.

Mjere za pomoć HORECA-i, odnosno ugostiteljstvu u Republici Srpskoj za mjesec april biće definisane u zavisnosti od početka rada objekata.

Poslodavcima iz sektora turizma i ugostiteljstva je omogućeno postizanje reprograma sa Poreskom upravom RS za dospjele obaveze poreza i doprinosa, s tim da se zahtjevi podnose pojedinačno. Postizanjem reprograma stiču se uslovi za dobijanje poreskog uvjerenja.

Dogovoreno je odgađanje plaćanja računa za električnu energiju na 90 dana uz pojedinačno podnošenje zahtjeva.

(Horeca RS)