Vučić povodom godišnjice bombardovanja: Obaveza Srbije je da oprosti, ali da nikada ne zaboravi

REGION

Vučić povodom godišnjice bombardovanja: Obaveza Srbije je da oprosti, ali da nikada ne zaboravi

 

Posao i obaveza Srbije je da oprosti, ali je i obaveza da nikada ne zaboravi i zato ćemo gajiti kulturu sećanja, nećemo se stideti žrtava, već ponositi onim što je Srbija činila da sačuva svoju slobodu, svoja ognjišta i zemlju, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom sutrašnje 22. godišnjice početka NATO agresije, prenio je RTS.

Vučić je, na pitanje novinara ruske agencije Tas, koliko dubok trag ostavlja NATO bombarodvanje u sudbini srpskog naroda i koliko godina treba da se on prevaziđe, rekao da će Srbija sutra obeležiti još jednu godišnjicu od početka NATO agresije, uz konstataciju da, kako kaže, izgovara pravu reč – “agresija” i da to ne naziva kampanjama, operacijama, intervencijom, kao neki pre.

Za njih kaže da su se plašili istine, da će zbog nje da ih kritikuju u pojedinim ambasadama, misleći pri tome da će ih čuvati na vlasti.

“Nas interesuje istina i za nas su životi male Sanje i drugih važniji od onoga što će reći iz zapadnih ambasada”, rekao je on.

Vučić je rekao da će Srbija nastaviti sa kulturom sećanja i najavio da će sutra, kao i proteklih sedam godina, obeležiti ovaj dan, i da će govoriti, zbog pandemije, pred samo nekoliko ljudi, u jednoj od beogradskih sala.

“Imaćemo prigodan program gde ćemo se sećati naše poginule dece, civila, vojnika, ali i policajaca koji su bili krivi samo što su čuvali zemlju i branili njene granice”, poručio je on.

Vučić je kazao da Srbija želi da ima prijateljske odnose sa svima koji su u agresiji učestvovali, ali će se sećati i svojih žrtava.

“Mislim da u istorijskom smislu postoji vrlo malo neodumica oko napada na tadašnju SRJ. Mislim da su sve ocene koje dajemo srazmerne, odnosno izbor naših reči i tekstova upravo srazmeran zločinu koji se nad našim narodnom i zemljom provodio”, zaključio je on.

(Izvor: rts.rs)