Nakon sastanka sa ugostiteljima i frizerima: Dogovorena uplata doprinosa te minimalnih plata za period kada se ne radi – od naredne sedmice moguće otvaranje frizerskih salona

REGION

Nakon sastanka sa ugostiteljima i frizerima: Dogovorena uplata doprinosa te minimalnih plata za period kada se ne radi – od naredne sedmice moguće otvaranje frizerskih salona

 

Pored iskazane brige prema zdravstvenim radnicima i borbe za očuvanje radnih mjesta, dogovoreno je da će Vlada RS pomoći ovim djelatnostima u isplati doprinosa za sve zaposlene u martu, ali i reprograma njihovih doprinosa, te njihovom pristupu Garantnom fondu kako bi im pomogli u daljem poslovanju, saopšteno je nakon sastanka predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović sa predstavnicima Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva Horeka i Sekcije frizera i kozmetičara pri Zanatsko-preduzetničkoj komori Srpske, kome su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Predsjednica RS Željka Cvijanović je istakla da će pratiti situaciju i otvarati ponovo radnje kada se za to steknu uslovi. 

Premijer Višković je dodao da je prema ovoj branši Vlada RS imala najblaže mjere u regiji.

 – Ono što smo radili u protekloj godini za sve pripredne subjekte kojima je onemogućen rad, u zavisnosti od vremena koliko je prekinut rad, mi ćemo i sada plaćati najmanje plate zaposlenima i obaveze – rekao je Višković i dodao da će iste benefite imati i privrednici iz tržnih centara.

On je precizirao da će doprinosi biti uplaćeni u cjelosti za ovaj mjesec za sve one čiji je rad zabranjen odlukama Kriznog štaba.

On je dodao da će privrednicima iz ovih branši biti omogućen reprogram dugovanja kako bi mogli pristupiti sredstvima Grantnog fonda RS kako bi unaprijedili poslovanje. 

 – Kozmetičari i frizeri su dali primjedbu da nisu oni ti koji ugrožavaju epidemiološke mjere i da prihvataju jednog po jednog gosta te ćemo najvjerovatnije po isteku ovih mjera vjerovatno ići u otvaranje ove branše – rekao je Višković.

(infobirac.net)

FOTO: Printskrin, rtrs.tv