Već danas! Lansiran je prvi pravi omladinski podkast u BiH

REGIJA BIRAČ ZVORNIK

Već danas! Lansiran je prvi pravi omladinski podkast u BiH

 

Već danas! podkast prvi je omladinski podkast u Bosni i Hercegovini koji kreiraju mladi iz Kalesije i Zvornika, ali u čijem će kreiranju učestvovati mladi iz cijele Bosne i Hercegovine.

 – Govorićemo o svemu što nas inspiriše i onome što nas straši – kažu voditeljice Maja Popović i Lejla Joldić, a gost prve epizode podkasta je Ivan Kosogor, podkast host iz Srbije.

Šta je zapravo podkast i može li se popularisati i u Bosni i Hercegovini? Zašto je važno moći otvoreno i opušteno razgovarati? Koji je to recept za uspjeh? O svemu ovome razgovarali smo u prvoj epizodi Već danas! podkasta sa Ivanom Kosogorom, podkast hostom iz Srbije. 

 – Mislim da je podkast danas jedan od najzahvalnijih formata onlajn razgovora. Zahvalan je jer je jako spontan i zato što ti omogućava da budeš ono što jesi, odnosno ono ko jesi. Podkast ti stvarno daje mogućnost da ispričaš svoju priču –  izjavio je u prvoj epizodi podkasta Već danas! Ivan Kosogor, host podkasta “Da, ti to možeš”.

Maja Popović iz Zvornika kaže da je jako uzbuđena i da je bio veliki izazov raditi na prvoj epizodi.

 – Nikada prije nismo snimali, montirali… Ovo je naš prvi podkast i mogu reći da je cijela ekipa zadovoljna urađenim. Može to i bolje naravno i trudićemo se da svaka epizoda bude bolja i bolja – dodala je Maja Popović, Već danas! podkast voditelj.

Podkast „Već danas!“ će u 20 epizoda, koliko je planirano u prvoj sezoni, obrađivati teme koje se tiču mladih u Bosni i Hercegovini. Na kreiranju radi deset mladih iz Kalesije i Zvornika, a producent podkasta je Radio Feral iz Kalesije.

Svake sedmice, otkrile su nam mlade novinarke, podkast će imati i rubriku „Uključi se… Već danas!“ u kojoj će se emitovati ankete i mišljenja mladih o temama koje će u podkastima obrađivati.

 

 – Zanima nas šta misle mladi iz naše regije, ali i iz cijele zemlje. Ideja je da ovaj podkast bude refleksija onoga o čemu razmišljaju mladi, a ne samo nas koji učestvujemo u kreiranju emisija. Smatramo da je važno da svi u zemlji ali i regionu, čuju glas mladih Bosne i Hercegovine. Zato pozivamo sve one koji imaju nešto da kažu, da nas potraže na Jutjubu i društvenim mrežama i javno komentarišu sve ono o čemu razmišljaju“ – istakla je Lejla Joldić, Već danas! podkast.

Već danas! podcast onlajn je na svim platformama. Gledaj, slušaj i uključi se… Već danas!

Jutjub https://www.youtube.com/channel/UCA13w6X7zZTKuljE0SFmmtg

Fejsbuk https://www.facebook.com/vecdanaspodcast  

Instagram https://www.instagram.com/vecdanaspodcast/  

Medijski partneri Već danas podcasta su portal InfoBirač, Udruženje Prijatelji Srebrenice, Free Radio Prijedor, RSG grupacija i FACE TV.

Već danas podcast se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

(Promo tekst)