БРАТУНАЦ

Delegacija Poljoprivrednog fakulteta iz Istočnog Sarajeva u radnoj posjeti Bratuncu

Delegacija Poljoprivrednog fakulteta iz Istočnog Sarajeva u radnoj posjeti Bratuncu

Bratunac Panorama 1 1230x790 1

Načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić ugostio je članove delegacije Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Sastanku su prisustvovali dekan fakulteta prof. dr Vesna Milić, prodekani prof. dr Tatjana Кrajišnik i doc. dr Igor Đurđić.

Povod sastanka je razgovor o mogućnostima saradnje Poljoprivrednog fakulteta i opštine Bratunac, odnosno unapređenju poljoprivredne proizvodnje na području opštine Bratunac, odrađivanju hemijskih analiza zemljišta za proizvođače, mogućnostima stipendiranja studenata iz Bratunca i pružanje savjetodavne i stručne pomoći proizvođačima od strane Poljoprivrednog fakulteta UIS.

156417917 136751931662787 8297615693743314486 n

Tema današnjeg sastanka bila je i pokretanje projekta „Implementacija IКT rješenja u povrtlarskoj proizvodnji“.

Savremena praksa pokazala je da primjena IКT rješenja značajno doprinosi unapređenju produktivnosti i efikasnosti poljoprivredne proizvodnje. Različiti sistemi se sa uspjehom primjenjuju u svim granama poljoprivrede. Mnogo je faktora koji doprinose sporoj implementaciji digitalnih rješenja na našim prostorima. Trenutni nivo razvoja informacionih tehnologija dozvoljava mogućnost prikupljanja velikog broja podataka uz upotrebu senzora, prenos tih podataka do udaljenih senzora, njihovu obradu i kreiranje informacija koje mogu biti od velikog značaja poljoprivrednim proizvođačima za donošenje odluka u tehnološkom procesu proizvodnje.

beoprom

 – Uspostavljanjem ovakvog informacionog sistema, poljoprivredni proizvođači kao i njihovi savjetodavci, preko jedinstvene platforme, u svakom trenutku moći će na jednostavan i lagan način da uporede vlastite vrijednosti sa prosekom ostalih proizvođača. U početnoj fazi krenulo bi se sa praćenjem ključnih meteoroloških parametara vazduha i zemljišta. S obzirom na značaj povrtlarske proizvodnje na našoj opštini ovakvim aktivnostima možemo doprinijeti razvoju navedenog sistema i time učiniti iskorak u osavremenjavanju i poboljšanju rezultata povrtarske proizvodnje – rekao je Rankić.

12 1

(Izvor: opstinabratunac.org)

FOTO: Ilustracija, agencije