Настављена сарадња ТШЦ-а и Технолошког факултета у Зворнику: Хемијски техничари на пракси у факултетским лабораторијама

Настављена сарадња ТШЦ-а и Технолошког факултета у Зворнику: Хемијски техничари на пракси у факултетским лабораторијама

 

Након паузе због пандемије вируса корона, уз поштовање свих епидемиолошких мјера, настављено је извођење практичне наставе за хемијске техничаре из Техничког школског центра у лабораторији Технолошког факултета у Зворнику.

Директор ТШЦ-а Горан Грујић каже да ученици у групама изводе практичну наставу која је од суштинске важности за ово занимање.

 – Наша сарадња је почела када смо уписали први разред на смјеру хемијски техничар, али је обустављена избијањем пандемије, а сада су се створили услови за наставак ове сарадње. Ученици долазе на праксу одређеним данима по група уз поштовање сивх епидемиолошких мјера – рекао је Грујић и додао да сваке године имају велико интересовање за упис ученика у овај смјер те да редовно имају више кандидата него слободних мјеста.

 – Та селекција је и условила да одјељења хемијских техничара имају висок просјек, те су ученици трећег разреда имали просјек одјељења на полугодишту од 4,30 уз веома мали број изостанака што је зе техничке школе заиста репрезентативно. Ово је уједно прилика да ученици виде какав је квалитет наставе на овој високошколској установи и да сутра могу да студирају у свом граду, а након завршетка студија могу одмах да добију посао јер је то веома тражено занимање – истакао је Грујић.

Декан Технолошког факултета Драган Вујадиновић је рекао да планирјау проширење сарадње са средњим школама из регије и окружења.

 – Ово је прилика да ученици изводе експерименталне огледе из биологије, хемије, да напредују у свом знању. Многи се изненаде када виде опремљеност нашег факултета те ће се многи одлучити да студирају неки од смјерова на шем факултету. Стога смо планирали да проширимо сарадњу са школама које имају у фокусу природне науке, да им финансирањем превоза обезбиједимо да макар једном мјесечно или у полугодишту овдје изводе праксу како би стекли нова знања те се због опремљености и добрих услова за стицање знања одлуче да студирају управо на нашем факултету – закључио је Вујадиновић.

(infobirac.net)