Fortenova prodaje Ledo i Frikom britanskoj firmi Nomad fuds?

REGION

Fortenova prodaje Ledo i Frikom britanskoj firmi Nomad fuds?

 

Fortenova grupa je saopštila da je ušla u ekskluzivne pregovore s kompanijom Nomad fuds o prodaji biznisa zamrznute hrane, koji obuhvata kompanije Ledo, Ledo Čitluk i Frikom. Očekuju da bi do kraja marta pregovori mogli da budu uspješno okončani, a sama transakcija zaključena tokom ljeta ove godine, nakon pribavljanja odobrenja regulatora, piše Јutarnji list, a prenosi Tanjug.

Iznos obavezujuće ponude koji je sada na stolu nije objavljen, ali se prošle jeseni u medijima kalkulisalo da je u pitanju potencijalna transakcija decenije te da bi ciljana valuacija Leda mogla da iznosi oko 600 miliona evra, odnosno između 10 i 12 puta dobiti prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), kada je Fortenova primala neobavezujuće ponude zainteresovanih kompanija, navodi list.

U investicionim krugovima smatraju da takva valuacija i dalje stoji.

U prethodnom dubinskom snimanju Poslovnog područja zamrznute hrane Fortenova grupe, koje čine zagrebački Ledo, Ledo Čitluk i beogradski Frikom, učestvovali su prošle godine norveška Orkla, češko-slovački konzorcijum investicionih fondova, a Nomad fuds je na kraju izabran za pregovore, podsjeća se u tekstu.

U prethodnoj fazi istraživanja tržišta bilo je zainteresovanih i domaćih kompanija, poput Atlantik grupe, ali njihove ponude nisu bile toliko atraktivne pa je sada izvjesno da će dio Fortenovinog biznisa naći kupca u inostranstvu.

TOTALNA RASPRODAJA ➡️ 11. – 16.01. ‼️😍
➡️ ❌ SVE U POLA CIJENE ❌ posjetite nas ili naručite online ➡️
Čekamo vas ‼️😀

Do sada se, ocjenjuje u saopštenju Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe, Nomad fuds pokazao snažnim potencijalnim partnerom.

U pitanju je kompanija sa sjedištem u Velikoj Britaniji, koja na evropskom tržištu smrznute hrane drži udio od oko 15 odsto, a u svom portfelju trenutno uopšte nema sladolede. Preuzimanje Fortenovinih kompanija je u skladu s upravljačkom strategijom Nomad fudsa, objavili su danas iz te kompanije, koja kombinije snažan organski rast svojih osnovnih djelatnosti i preuzimanje vodećih brendova smrznute hrane u Evropi.

Ova akvizicija će, objašnjavaju, proširiti njihov portfelj na nova evropska tržišta uz istovremeno stvaranje temelja za potencijalnu buduću konsolidaciju u srednjoj i istočnoj Evropi.

Fortenova grupa je, podsjeća Јutarnji, osnovana 1. aprila 2019. prenosom poslovne cjeline pod vanrednom upravom Agrokora, kao rezultat nagodbe povjerilaca.

(Izvor: tanjug.rs)