Da li su društvene mreže počele da odlučuju o slobodi govora?

SVIJET

Da li su društvene mreže počele da odlučuju o slobodi govora?

 

Tviter je blokirao nalog Donalda Trampa zbog objava u vrijeme upada u Kapitol. To je pokrenulo lavinu rasprava u svjetskoj javnosti – da li je potez Tvitera ugrožavanje slobode govora ili borba protiv ugrožavanja bezbjednosti ljudi.

Jednu od svojih glavnih atrakcija, Tviter je izbrisao preko noći. Profilu Donalda Trampa sa više od 88 miliona pratilaca presudilo je nekoliko objava u danu kada su njegove pristalice zauzele zgradu Kongresa.

 – Donald Tramp je naravno svašta sporno govorio u prethodnih nekoliko nedjelja i otkad koristi društvene mreže, ali to do sada nije bio razlog da mu se oduzme sloboda govora na društvenim mrežama. Međutim, u ovom političkom trenutku gdje su vlasnici tih kompanija procijenili da im više odgovara da budu u dobrim odnosima sa novom administracijom i većina njihovih korisnika očekuje od njih da regulišu Trampov nalog i da ga spriječe da dalje postuje – kaže asistent na Fakultetu političkih nauka Milan Krstić.

Pokušavali su i godinama unazad. Kompanije u čijem su vlasništvu društvene mreže često su bile pod pristiskom da ograniče objave odlazećeg američkog predsjednika.

TOTALNA RASPRODAJA ➡️ 11. – 16.01. ‼️😍
➡️ ❌ SVE U POLA CIJENE ❌ posjetite nas ili naručite online ➡️
Čekamo vas ‼️😀

Tviter je ranije objašnjavao: blokiranjem jednog svjetskog lidera sakrile bi se važne informacije o kojima bi trebalo da se diskutuje.

 – Problem društvenih medija je stariji od samog slučaja Tramp, ali ga je Tramp prosto doveo do situacije kada se pokazalo da je neizdrživ. Ono što je njima bitno sada je da pokažu da društveni mediji mogu da se sami kontrolišu i da nema potrebe da bude kontrola spolja, da američka vlada ne treba da pokreće agenciju za kontrolu društvenih medija koji su specifične privatne firme – ističe urednik Internet portala RTS-a Zoran Stanojević.

Reagovanja iz Evrope 

Njihove poteze osudile su francuske i njemačke vlasti.

 – U osnovno pravo slobode mišljenja se može dirati samo na osnovu onoga što piše u zakonu, ne na osnovu pravila društvenih mreža i na osnovu njihove tačke gledišta. Kancelarka vidi ukidanje naloga američkog predsjednika kao problem – kaže portparol njemačke vlade Stefan Zajbert.

Problem koji je izazvao Donald Tramp analitičari vide kao presedan koji će proizvesti nova pravila.

Vaš BP Diskont!

 – Naravno da treba da postoji odgovornost za izgovorenu riječ… ali nije na tehnološkim kopanijama da idu toliko daleko da apriori oduzimaju nekom mogućnost govora – ocijenio je Milan Krstić.

 – Ono što je problem je ko je dao za pravo menadžerima društvenih mreža, Tvitera ili Fejsbuka i Gugla da određuju koje poželjan a ko nije, ko im je dao za pravo da određuju šta smije, a šta ne smije da se čuje, to je problem u ovoj priči – navodi Zoran Stanojević.

U problemu je i komanija Tviter čija je vrijednost na berzi pala za sedam procenata nakon gašenja naloga Donalda Trampa.

(Izvor: rts.rs)

FOTO: Printskrin