Nestao kineski milijarder, vlasnik „Alibabe“?

SVIJET

Nestao kineski milijarder, vlasnik „Alibabe“?

Foto: Getty Images

 

Kineski milijarder i osnivač Alibabe Džek Ma nije se pojavio u javnosti više od dva mjeseca pa mediji nagađaju da je nestao.

Nije se pojavio ni u posljednjoj epizodi vlastitog šoua “Afrički poslovni heroji” u kojem je bio jedan od sudija. Zamijenila ga je izvršna direktorka Alibabe Lusi Peng, a njegova slika je uklonjena sa veb-stranice, prenosi Indeks.

Portparol Alibabe rekao je da Ma nije u žiriju “zbog sukoba u rasporedu”, piše “Fajnenšel tajms”.

Maovo poslovno carstvo Ant grupa pod nadzorom je Pekinga otkako je Ma održao kontroverzni govor u Šangaju 24. oktobra u kojem je kritikovao kineski sistem regulacije zbog gušenja inovacija, a globalna bankarska pravila uporedio je sa “klubom starih ljudi”.

– Današnji finansijski sistem je nasljeđe industrijskog doba. Moramo postaviti novu za sljedeću generaciju i za mlade ljude. Moramo reformisati trenutni sistem – rekao je Ma u svom govoru.

Nešto više od nedjelju dana kasnije Antova prva javna ponuda (procijenjena na rekordnih 37 milijardi američkih dolara), koja je već dobila zeleno svjetlo od kineskog nadzornog tijela za vrijednosne papire, suspendovana je.

Kineske vlasti pokrenule su antimonopolsku istragu protiv Alibabe krajem decembra i rekle Ant grupi da restrukturira svoje poslovanje.

Ma je posljednji tvit objavio 10. oktobra prošle godine.

Vaš BP Diskont!

(Izvor: b92)