Treći put u nepuna dva mjeseca zapaljena kuća Borislava Berjana u Sarajevu

REGION

Treći put u nepuna dva mjeseca zapaljena kuća Borislava Berjana u Sarajevu

 

U Sarajevu je ponovo zabilježen napad na srpsku imovinu. U naselju Doglodi, treći put u kratkom vremenskom periodu, zapaljena je kuća Borislava Berjana, koji s porodicom nakon dejtonskog egzodusa živi u Višegradu.

Zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogosaca spriječena je veća šteta, a sarajevska policija izvršila je uviđaj.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić rekao je da najnoviji napad na srpsku imovinu u Sarajevu predstavljaja direktan atak na povratak, pomirenje i stvaranje mirnog i bezbjednog društva.

– Ovdje će se moj unuk vratiti, kad tad. Moj Kosta, koji nosi pradjedovo ime. Ovo je njegova djedovina, pradjedovina – tako je zborio Borislav nakon prve dvije paljevine, u novembru prošle godine, potresen ali pun nade da će se s porodicom vratiti na svoje.

Na upornost da sačuva djedovinu za pokoljenja, uslijedio je odgovor od njemu nepoznatih vandala.

Umjesto vatrometa, nebo u novogodišnjim noćima osvijetlio je podmetnuti požar. Umjesto lijepih želja, brige za Berjane u Doglodima.

– Sinoć u 18.20 dobijem informaciju da gori kuća uveliko, na moj 72. rođendan, to mi je čestitka. Sada smo našli tamo tri gume da su gorjele, a ubjeđuju me iz policije da moram to zaštiti, da su to migranti uradili – priča Borislav.

Komšije kažu da rijetko ili nikako ne viđaju ilegalne imigrante u naselju, što isključuje mogućnost da su oni podmetnuli požar.

Borislav je ubijeđen da njegova istrajnost da sačuva imovinu i nacionalnost motiviše piromane.

– Rečeno mi je doslovce iz MZ Doglodi i policije, neću da ih imenujem, da mi ne valja ime i prezime. Јa svoje ime i prezime nikada neću promijeniti, niti se stidim niti se bojim – kategoričan je Borislav.

Sarajevska policija obavila je uviđaj, a ni prethodna dva slučaja paljenja porodične kuće Borislava Berjana nisu rasvijetljena.

(Izvor: rtrs.tv)