Djeca danas vezuju očeve, a šta bi oni trebalo da urade

REGION

Djeca danas vezuju očeve, a šta bi oni trebalo da urade

 

Božić, praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista, ukrašen je kod Srba najljepšim vjerskim običajima. Najavljuje se nizom drugih praznika posvećenih životu, djeci i roditeljima. Danas su Očevi.

U posljednjim danima pred Božić serija praznika uvodi nas u svečanu atmosferu.

 

Nedjelja uoči dana rođenja sina božijeg posvećena je Očevima, prazniku koji zaokružuje porodični ciklus započet Djetincima prije dvije sedmice.

Na isti način kao što su vezivali majke, mala i velika djeca danas vezuju očeve. Očevi se driješe pripremljenim poklonima, koji mogu biti šaka oraha, slatkiši ili nešto krupnije u zavisnosti od mogućnosti, ali i tradicije.

Cijeli dan se provodi u dobrom raspoloženju i slavlju, uz svečani, obavezno posni ručak.

Vaš Shooter!

Najveći praznik očeva veoma se poštuje, naročito u seoskim sredinama. Podsjeća koliki je blagoslov biti otac, i tjelesni i duhovni. I kolika je obaveza, i pred Bogom i pred ljudima, biti primjer svojoj djeci.

Ponegdje je običaj da se obiđu groblja, i upali svijeća preminulim očevima i precima, povezujući sve generacije roditelja i djece unazad, do starozavjetnih očeva najstarijih vremena biblijske istorije iz predhrišćanskih i hrišćanskih vremena.

(Izvor: rts.rs)

FOTO: Hram u Zvorniku