АКТУЕЛНОБРАТУНАЦЗВОРНИК

Да ли ће истина о страдању подрињских Срба икада допријети до оних који дијеле правду?

viber slika 2024 07 06 12 32 53 023

 

У минулом Одбрамбено-отаџбинском рату на подручју Средњег Подриња и Бирча страдало је 3.267 Срба. На велике православне празнике убијани су на најмонструознији начин на кућном прагу.

Иако су припадници 28. дивизије тзв. Армије БиХ под командом Насера Орића, у планираним и организованим нападима убијали све што им се нађе на нишану, не штедећи ни српску дјецу, жене и старце, о чему постоје докази, чак и изјаве починилаца, нико није кажњен ни након 32 године.

Од 93 српска насеља на подручју Братунца и Сребренице са лица земље избрисана су 82.

Да ли ће истина о страдању подрињских Срба икада допријети до оних који дијеле правду?

Јединствена духовна порука је „не смијемо их заборавити да нам се историја не би поновила“.

Брани Вучетићу убијена је комплетна породица, а он као деветогодишњак рањен одведен у сребренички логор.

– Ја сам неко ко је изгубио цијелу породицу. 16. септембра 1992. изгубио сам мајку, а 14. децембра на напад на Бјеловац брата, који је имао само 17 година и оца који је бранио нас и своје огњиште. У том нападу убијено је 65 житеља села Бјеловац и нико није одговарао за тај злочин. Осјећам се тужно али опет ми породице које смо овако преживјеле у протеклом рату, дужни смо да причамо о томе и говоримо истину, а она је само једна – казао је Вучетић.

Ни домаће ни међународно правосуђе није донијело ниједну адекватну правоснажну пресуду у случају српских породица.

За злочине над Србима у Подрињу пресуђена су само четири Бошњака на 29 година.

– Сваки предмет је затворен под изговором да постоји недодстатак доказа. Иако су подигли оптужницу, направили су фарсу. Сјетићемо се процесуирања Насера Орића и Сабахудина Глухића. Процес је трајао три године и замислите ослобођени су – истиче Радојка Филиповић, предсједница Организације породица погинулих оштине Братунац.

449437600 916487503833782 1872317038590160496 n
Vaš Shooter – Zvornik!

Морамо памтити да нам се историја не би поновила.

– Људи који су починили злочине и даље слободно ходају, учествују у разним манифестацијама, јавно се експонирају и сигурно је да породице и сви они које знају шта је овдје било, не могу бити мирни и не може им бити свеједно – рекла је Исидора Граорац, предсјеедница Републичке организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

(Извор: РТРС)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *