АКТУЕЛНООСМАЦИ

Ученици основне школе у Осмацима прославили матуру – општинска управа наградила сваког ученика по 200 КМ и платила прославу

viber slika 2024 06 08 11 01 45 555

 

Ученици деветог разреда Основне школе „Алекса Шантић“ из Осмака синоћ су прославили матурско вече, а дан прије тога сви ученици су од општинске управе добили по 200 КМ као помоћ за спремање матуре. За ученика генерације проглашена је Ивона Јањић.

Директорица школе Милица Смиљанић истакла је да је ово генерација коју краси добро васпитање, како кућно, тако и школско.

 – Њих нема пуно, 15, али сви су јако добри, солидарни, имају разумијевање за другове до себе. Драго ми је да су у вријеме када је тешко бити родитељ добили подршку општине, у виду плаћања прославе, али и исплате појединачних износа од по 200 КМ. Није лако изнијети све трошкове родитељима те мислим да је ово лијеп вид подршке и родитељима и ученицима – рекла је Смиљанићева и истакла да је у овој школској години локална управа урадила више пројеката како би ученици имали што боље услове за боравак у школи, али и наставници боље услове за извођење наставе.

 – Веома је значајно што смо уредили билиотеку која је раније била у подрумским просторијама, а сада је у потуно новој просторији у којој планирамо и разне радионице, рад секција и друге активности – истакла је Смиљанићева.

1200x628px ZCP sa zakupcima

Начелник општине Осмаци Радан Сарић честитао је малим матурантима завршетак основног образовања и пожелио им срећан упис у средњу школу.

 – Заиста се трудимо да за образовање наше дјеце из Осмака урадимо колико можемо. У школу у Цапардама је уложено преко 100.000 КМ, које су обезбиједили Хуманитарна организација „Срби за Србе“, Кабинет предсједника Српске Милорада Додика, и локална управа. Наградили смо скромним новчаним износом наше мале матуранте, платили им прославу матуре, а оно што их очекује јесу бесплатне мјесечне карте након што упишу средњу школу. Ми за све наше ученике плаћамо мјесечне карете у стопроцентном износу тако да родитељи за ту ставку немају издатака. По први пут од оснивања општине Осмаци, дијелимо стипендије свим студентима, а оно што је битно јесте повратна информација од родитеља који кажу да им ова помоћ пуно значи, али још више чињеница да се стипендије исплаћују истог дана у мјесецу и могу то да рачунају као сигуран приход студентима. Они су се раније фиктивно пријављивали у Зворнику како би добили стипендију јер наша општина то раније није исплаћивала – истакао је Сарић и додао да су ове године издвојили средства за једнодневне излете у Тузлу и Бањалуку ученицима чији родитељи нису били у могућности да издвоје новац за излет.

Анализирајући рад ученика у овој генерацији, школски педагог Славица Мандић похвалила је резултате које су остварили током школовања.

Delicious Food Menu Banner Design 1400 x 400 mm – kopija 20240402 200805 0000 1

 – Захвална сам на помоћи нашим ученицима како би њихов рад био успјешан, али оно што је најважније су наши ученици. Стога овом приликом треба истаћи њихове резултате и успјехе који су постигли. Посебну пажњу завређују ученици као што је Ивона Јањић, која је проглашена за ученика генерације. Осим тог признања, Ивона је добитница дипломе „Вук Караџић“, као и „Посебне дипломе“ из предмета Физичко и здравствено васпитање. Поред одличног успјеха и примјерног владања, Ивона се посебно истицала у спортској гимнастици. Такође, запажене резултате освајала је на такмичењима из других наставних предмета. Да је Ивона личност која заслужује сва додијељена признања говори и њен однос према другарима и наставницима, током свих ових година школовања. Поред ње, треба истаћи и Данијелу Токановић, ученицу из ПО Цапарде која је, такође, носилац „Вукове дипломе“. Данијела је ученица која је током деветогодишњег школовања показала, осим знања, своју љепшу страну, а то је несебичност, емпатију и пристојност. Тамара Драшкић је добитница „Посебне дипломе из ликовне културе“. Ученица је са посебним талентом за сликање. Свој допринос је дала и у осликавању насловне фотографије за школски часопис „Звончица“. За Дан школе била је организована и изложба њених радова. Скромност, дружељибивост и доброта, неке су од особина којом би описали Тамару – истакла је Мандићева.

(Инфо Бирач)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *