АКТУЕЛНОЗВОРНИКОСМАЦИ

У Осмацима преко 500 ловаца на отварању лова на срнећу дивљач – у изградњи и ловачки дом (ФОТО)

viber slika 2024 06 01 20 34 13 135

 

У организацији Ловачког удружења „Срндаћ“, на излетишту „Мекота“, у Осмацима, данас је обиљежен почетак лова на срнећу дивљач коме је присуствовало преко 500 ловаца из ловачких удружења из цијеле регије.

Предсједник ЛУ „Срндаћ“ из Осмака Драгиша Бојковић истакао је овом приликом да су прије свечаног ручка са начелником општине Раданом Сарићем и делегацијом из Ловачког савеза Републике Српске обишли локацију на Руднику гдје се гради ловачки дом.

 – Заједно смо обишли локацију гдје се гради ловачки дом. Досад је завршена половина радова, односно груби грађевински радови. Захвални смо Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, те Ловачком савзу Републике Српске који су нам обезбиједили средства за градњу. Њихову подршку очекујемо и у наредном периоду како бисмо успјешно завршили израдњу овог објекта. Наравно, несебичну помоћ је дала локална управа, односно општина Осмаци, која је одобрила куповину општинског земљишта, али и помогла у добијању свих дозвола за градњу. Аплицирали смо и код Федералног министарства за избјеглице и расељена лица у оквиру пројекта изградње друштвених објеката те и од њих очекујемо помоћ за завршетак објекта – рекао је Бојковић.

Он је додао да ће изградњом ловачког дома сви имати бебефите.

 – Изградњом ловачког дома покренуо би се ловни туризам, то би довело до почетка „ино лова“, а са доласком тих ловаца оснажио би се сеоски туризам, али и омогућила продаја производа локалног становништа, од сточарства, повртларства до воћарства – истакао је Бојковић.

viber slika 2024 05 31 14 26 34 353

Начелник општине Осмаци Радан Сарић истакао је да ће ово удружење и даље имати подршку локалне заједнице.

 – Изградња овог објекта има велики значај за нашу општину. То отвара врата не само у ловачком него и у сеоском туризму. Овдје неће долазити само ловци већ и људи који воле природу и који су заљубљеници у ову врсту туризма. Ми ћемо и приликом обиљежавања Дана општине Осмаци организовати седмодневне активности које ће бити одржане у прелијепом природном амбијенту, на излетишту Мекоте. Ту ће бити изведен концерт, пројекције филмова, имаћемо Дјечији дан и друге активности које ће бити завршене „Јагњијадом“ када очекујемо преко 5.000 посјетилаца – наводи Сарић.

Генерални секретар Ловачког савеза Републике Српске Живојин Лазић похвалио је рад удружења у Осмацима и најавио даљу подршку њиховом раду.

 – Ово је једно узорно удружење те ми је драго да се реализују пројекти за који смо додијелили средства. Објекат је урађен намјенски, онако како је и планирано и ми ћемо и даље подржавати њихов рад и напоре да се овај објекат заврши. Они су веома активни, аплицирају за средства, раде транспарентно, подржава их руководство локалне заједнице, што потврђује и данашње присуство господина Сарића. Дакле, сви заједно раде на унапређењу ловства. Уједно, помажемо сва друга удружења који граде намјенске објекте, а не угоститељске објекте или слично јер то губи смисао – истакао је Лазић и додао да Ловачки савез Српске тренутно има 25.200 ловаца те истакао да посљедњих годинна имају по 1.000 до 1.500 нових ловаца.

viber image 2023 08 03 08 37 55 736

Заједно са ресорним министарством, каже, прошле године су подијели 1.035.000 КМ ловачким удружењима за различите пројекте.

Манојло Михајловић, власник фирме „Мат“ истакао је да су за два мјесеца успјели да ураде објекат до крова.

 – Прва фаза радова је завршена. Површина доњег дијела објекта је 130 квадрата са терасама, а горњег 86 квадрата. Спремни смо за наставак радова, односно другу фазу када треба да се постави столарија, уради фасада и други радови – каже Михајловић.

У пријатном амбијенту, уз музику и закуску ловци су свечано дочекали почетак још једне ловне сезоне.

Ловачко удружење „Срндаћ“ броји 150 чланова, активних и почасних ловаца, подмлатка и припарвника, основано је 2010. године, а газдује ловиштем Борогово од 2016. године.

(Инфо Бирач)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *