АКТУЕЛНОЗВОРНИКМИЛИЋИ

Након промјене власничке структуре у Бокситу – шта је Рајко Дукић написао у обавјештењу на сајту комапније

Mr Rajko Dukic predsjdnik Kompanije Boksit

 

Након промјене власничке структуре у компанији Боксит на званичном сајту обавјештењем се огласио Рајко Дукић. Обавјештење преносимо у цјелости.

У поводу купопродаје акција на Берзи и промјени власничке структуре у Компанији „Боксит“, имам потребу, па и обавезу да се, како запосленим, тако и грађанству Милића, обратим на начин како то чиним.

Ове године Компанија „Боксит“ навршава 65 година постојања, успјешног рада и развоја. Пролазећи кроз многа искушења и потешкоће, никада није пословала са губитком. Рационалном експлоатацијом и валоризацијом, незановљивог природног ресурса, руде боксита, развијајући друге дјелатности, успјешно послујући, исказујући максималну друштвену и социјалну одговорност, улажући огромна средства, била је и остала носилац развоја, не само Регије, стварајући многа добра неопходна, како за потребе запослених и властите потребе, тако и за потребе грађанства и друштвене заједнице, а посебно када су у питању општине Власеница и Милићи. Тај тренд је настављен последњих петнаестак година, улагањем значајних средстава у властите привредне капацитете (Рудник, транспорт, Фабрика намјештаја, Фабрика за сушење и мљевење хидрата, фарме), стамбену, комуналну инфраструктуру, угоститељске и друге садржаје, стварани су услови да се, без обзира на разноразне озбиљне проблеме успјешно послује.

Ко то не види и не цијени или је обневидио или има менталних проблема, а таквих на жалост има само у Милићима, па им препоручујуем да оду до Музеја рударства да погледају изложбу „Некад и сад“.

442445016 888282869987579 9221321967885733906 n
Vaš Shooter – Zvornik!

Током 57 година рада у „Бокситу“, од тога 51 на руководним положајима, имао сам прилику и могућност да, радећи савјесно, одговорно, стручно и морално, успјешно руководим Компанијом „Боксит“. То потврђују многобројна, међу њима и највећа световна и духовна признања, као што су: Орден рада, Орден Светог Саве, Орден Немањића, Орден Његоша, Орден Светог Краља Милутина, Октобарска споменица 1991 ствараоцу Републике Српске, Плакета са јубиларном златном значком Компаније „Боксит“, Златна плакета 10. август општине Власеница, Привредник године, Златни грб општине Власеница, Орден заставе Републике Српске са сребрним вијенцем, захвалница за несебичну подршку и допринос унапређењу и развоју Средњошколског центра „Милутин Миланковић“, Орден цара Николаја ИИ Романова. Из посебног разлога, скренуо бих пажњу на једно од наведених, а у питању је Златни грб општине Власеница, због тога што је, приликом ми додјеле истог, на свечаној сједнице Општине Власеница, начелник, господин Мирослав Краљевић, изјавио: „Част ми је да додијелим ово највеће општинско признање човјеку који је градио Власеницу“. Нажалост, посебно признање општине Милићи, Златни кључ, који ми је, како је стајало, додијељено као јединствено и посебно признање, ради доприноса у стварању и развоју општине Милићи, из моралних разлога, морао сам да вратим.

Признања су ми највећа сатисфакција јер никада мој животни и радни мото није био материјално богаћење и лична корист, па успут наводим и то да, последњих 15 година, радим и без плате. Настојао сам да, водећи Компанију, кроз разноразне организационе и власничке промјене, често кроз Сциле и Харидбе, штитим интересе, како запослених, тако и власника и сувласника. Тако сам се понашао и након приватизације Компаније „Боксит“, која је вођена сходно тадашњем важећем Закону и као прва у Републици Српској приватизована 2003. године, послује као акционарско друштво, у власништву двадесетак правних лица и више хиљада физичких лица, односно малих акционара. Као велико акционарско друштво, имала је обавезу, по Закону, да је на Берзи, преко које је једино и могуће, на транспарентан начин, купопродајом акција, вршити власничке промјене.

Ових дана предузеће „Павгорд“ купило је, путем Берзе, 34 % акција, а које су биле у власништву десетак иностраних компанија, фондова и банака. Дотично предузеће је власник фабрике „Алумина“, која је једини купац руде боксита, са којом Компанија „Боксит“ остварује више од 60 % прихода, односно пословне активности.

viber image 2021 09 20 21 48 52 700 1536x1510 3

Као 100 % власник Фабрике, исказујући намјеру да, путем Берзе, откупи акције и других, сасвим је логично да му је био и приоритет да купи и акције фирме „Милекс“ која је, купујући акције на Берзи, почев од 2003. године, стекла право власништва, у износу од 36,72 %.

Разлог продаје акција није само због тога што је „Павгорд“, након преузимања горе наведених акција, уз подршку два државна фонда, стекао управљачко право, односно имао већину, па би тиме вриједност акција „Милекса“ била доведена у питање, већ највише због тога што су последњих неколико година најтеже у мом приватном и радном животу, ако изузмем ратни период. Проблем су ми чинили и чине они којима сам највише помогао да буду тамо гдје јесу и то што јесу. Фрустрирани, искомплексирани, острашћени, завидни, ради личне афирмације и материјалних интереса, користећи позиције на којима се налазе, нису презали да користе сва могућа средства и начине да нанесу штету Компанији „Боксит“ а да мене што више дискредитују и као човјека и као привредника и као грађанина Милића, не презајући ни од разних уцјена, рекета, пријетњи итд., нудећи се притом као просперитетна млађа авангарда, која ће да обезбиједи бољитак за грађане Милића. Умјесто тога, резултат њиховог обећаног бољитка су свађе и подјеле грађана општине Милићи, а посебно мјеста Милићи које је било, по много чему, лијепо и позитивно, препознатљиво.

Одлазећи са функције Предсједника Компаније и Групације „Боксит“, ја не одлазим никуда, јер у Милићима остајем занавијек. Милићи и општина Милићи, а посебно Компанија „Боксит“, са својим препознатљивим знаком, који сам давних година дизајнирао, били су и остаће нешто чиме ћу се поносити јер могу да кажем, без имало скромности, да сам, након многих проблема и непријатности, које сам имао, истрајао и уз помоћ сарадника, прије тридесетак и нешто година, да формирам општину Милићи, јавне установе и јавна предузећа, да им путем Компаније „Боксит“ обезбиједимо кадрове, материјална средства и друге услове за рад. Наставићу и даље да радим јер имам још физичких и менталних капацитета да могу да дам значајан допринос да Групација, коју чине „Дрина осигурање“, „Милекс“, „ДРАМ“, „Фарма кока носиља“ и „Фарма за одгој пиленки“, послује успјешно, како ради добробити власника и запослених, тако и грађана Милића али ћу наставити да, поред 10 написаних књига, које остају као трајно свједочанство о времену у коме се радило и живјело, напишем још коју.

Новом власнику, са ким сам имао, од како је преузео фабрику „Алумина“, изразито добре пословне односе и разумијевање, желим и очекујем да Компанија „Боксит“, као и ћерке фирме, раде боље и успјешније, како ради добробити њега, као власника, тако и запослених, па и грађана Милића.

Поздрав и сретно!                                 

Предсједник
Компаније и Групације „Боксит“
мр Рајко Дукић

viber image 2023 10 10 14 40 41 208

(Инфо Бирач)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *