АКТУЕЛНОЗВОРНИКРЕГИОН И СВИЈЕТ

Хоће ли маркери повећати цијене: БиХ измислила милионски бизнис са обиљежавањем горива

Tocenje goriva gorivo benzin nafta dizel 640x408 1

 

Министарство спољне трговине и економских односа БиХ на челу са министром Сташом Кошарцем поново је у процедуру упутило Правилник о обавезном маркирању горива којим се уводи већа контрола у ову област, али и обезбјеђују милиони фирмама које ће се бавити овим послом због чега ће гориво на крају вјероватно бити скупље, пише Капитал.

Овај документ појављује се опет, годину дана након што првобитно није усвојен у Савјету министара БиХ због неколико спорних одредби, међу којима је и она која даје превелика овлаштења министру.

По правилнику који је у фази консултација сви увозници су у обавези да приликом увоза у земљу обиљеже гориво маркером, односно невидљивом течношћу која се након додавања у гориво види само преко посебних уређаја.

 

1 724x1024 1

Цијене ће прописивати фирма која буде вршила маркирање

Услугу маркирања вршиће организација изабрана на јавном позиву. Она ће производити и складиштити маркере, означавати гориво, обезбиједити уређаје за контролу те успоставити аутоматизовани информациони систем за управљање.

Са њима ће бити потписан десетогодишњи уговор уз могућност продужења на још пет година. Цијене ће прописивати сами, с тим да сагласност на цјеновник мора дати ресорно министарство.

Иако цијене нису познате, јасно је да се ради о милионском послу. Примјера ради, у Србији, гдје овај систем функционише већ десет година, од увозника се за 1.000 литара горива наплаћује 280 динара или око 4,5 КМ. Они то даље фактуришу возачима.

Званични подаци показују да је у Босну и Херцеговину од јануара до марта ове године увезено 231.592 тоне горива, довољно да се наслути обим овог новоуспостављеног бизниса.

Иначе, план је да се маркирање увезеног горива изводи на царинским и граничним прелазима, прије подношења докумената за пуштање горива у промет.

Поступак се покреће на захтјев увозника, гдје организација има рок од 24 сата да маркира гориво и да за ту услугу изда потврду која се даље прилаже уз царинску декларацију. Том приликом се врши и контрола маркирања од стране инспекцијског тијела које ће бити формирано у склопу организације.

Са друге стране, надлежне ентитетске инспекције по службеној дужности увијек могу контролисати гориво и концентрацију маркера. Такође, контролисаће и организацију.

Гориво које не испуњава прописе може бити трајно одузето и уништено, или се његова продаја може привремено забранити.

20240331 144634
Ресторан „Обреновац“ – Зворник!

Казне за оне који не буду поштовали правила су поприлично велике. Тако увознику који пропусти да маркира гориво пријети казна од 30.000 марака, а за поновљени прекршај и до 50.000 КМ.

“Сврха доношења правилника је спријечити стављање неквалитетних горива на тржиште. Кроз прецизно праћење и означавање горива, жели се осигурати да само квалитетна горива буду доступна потрошачима”, кажу у министарству образлажући ову одлуку.

Тврде да систем маркирања горива осигурава да сви субјекти на тржишту горива послују под истим правилима, чиме се постиже фер конкуренција.

“Квалитетно гориво смањује емисије штетних твари, што је важно за заштиту околине и здравља људи. Повећање повјерења потрошача у квалитет горива ће се обезбједитии кроз транспарентно означавање горива и омогућавање потрошачима да буду сигурни у квалитет производа који купују”, закључују они.

Савић: Казне несразмјерне

Дистрибутери нафте за сада на цијелу причу гледају са резервом. Не сумњају да ће доћи до позитивних ефеката на тржишту, али имају бројне недоумице.

“На примјер, прописано је да се гориво маркира на границама, а отварање цистерни је забрањено због безбједности. Оно би се морало маркирати у рафинеријским условима”, сматра Ђорђе Савић, предсједавајући Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске.

Такође, сматра да казне нису сразмјерне.

viber slika 2024 05 10 14 54 41 808

“Диструбутеру је предвиђена казна од 30.000 марака, а оног који маркира 20.000 КМ иако он користи нанотехнологију у коју ми немамо увид. Сматрамо да је наша судбина у њиховим рукама и да би казне за њих требале бити и до пет пута веће”, казао је Савић.

Због свега, он предлаже да се у цијели пројекат иде тестно, годину до двије како би се утврдило може ли он дати ефекте или не.

Иначе, маркирање горива као вид контроле се не спроводи у Европској унији.

Међутим, како је писао портал детектор.ба то је услов који поставља Русија како би БиХ била примљена у Свјетску трговинску организацију.

(Извор: capital.ba)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *