АКТУЕЛНОСРПСКА И СРБИЈА

Српска пристаје на ,,Шмитова правила“ за локалне изборе

lokalni izbori bih 2020 13 810x532 1

 

Ако је судити по изјавама званичника Републике Српске, готово је извјесно да ће локални избори у Републици Српској бити спроведени по Изборном закону БиХ који је наметнуо Кристијан Шмит, а којег Република Српска не признаје за високог представника.

Одлуку да ли ће на изборе по ,,Шмитовим правилима“ или по Изборном закону који је усвојила Народна скупштина Републике Српске, владајућа коалиција у Републици Српској донијеће наредних дана.

– Тек ћемо видјети – одговорио је Милорад Додик, предсједник Републике Српске, на питање да ли Република Српска остаје категорична да ће локалне изборе спровести по свом закону.

Иначе, Додик је био међу најгласнијима да Република Српска треба да спроведе локалне изборе по својим правилима, истовремено наглашавајући да Централна изборна комисија БиХ неће моћи да спроводи изборе на простору Републике Српске, и да ће бити спријечени уколико то покушају да ураде.

438162764 879195504229649 1019528307014082490 n
Vaš Shooter -Zvornik!

Подсјећања ради, након што је Шмит наметнуо измјене Изборног закона, Република Српска, односно Народна скупштина Републике Српске, усвојила је Изборни закон Републике Српске. Тај закон још није ступио на снагу и налази се пред Вијећем народа, гдје је Клуб Бошњака најавио вето.

– За Републику Српску нису проблем само рокови, већ и Брчко дистрикт, који је значајан за Српску и заједничко је власништво са Федерацијом БиХ. Не желимо да изборним манипулацијама останемо без могућности да управљамо тим заједничким власништвом. Наравно, постоје и партије из Српске које пријављују листе у локалним заједницама у ФБиХ, они имају проблем да се морају регистровати по старом закону, који је дерогирао Шмит, а за нови нема пара у Савјету министара – рекао је Ненад Стевандић, предсједник Народне скупштине Републике Српске, који је само неколико дана раније говорио да онај ко не подржи Изборни закон Српске подржава Шмита.

– Не вјерујем да ће ико себи дозволити да између Шмита и Српске изабере Шмита – говорио је прије само мјесец дана Стевандић.

За разлику од владајућих политичких партија које су ублажиле реторику кад је у питању самостално спровођење избора у Републици Српској, опозиционе партије већ најављују да ће учествовати на изборима које је расписао ЦИК.

– Нико други није ни расписао изборе него ЦИК БиХ и ми ћемо на њима наступити, без обзира на то што су расписани по Изборном закону чије наметање нисмо подржали ни у једном моменту – казао је Милан Миличевић, лидер СДС-а, а пренијеле су агенције.

viber image 2021 09 20 21 48 52 700 1536x1510 1

Када је ријеч о самим локалним изборима, они су расписани за 6. октобар и, како је саопштио ЦИК, биће одржани за 58 општинских вијећа у Федерацији БиХ, 53 скупштине општина у Републици Српској, 111 начелника општина у БиХ, затим 21 градско вијеће у Федерацији БиХ, десет скупштина градова у Српској, те 32 градоначелника у БиХ и Скупштину Брчко дистрикта БиХ.

На локалним изборима биће изабрано 3.200 одборника и 143 градоначелника и начелника, а процјена је да ће коштати око 19 милиона КМ. ЦИК је на сједници која је одржана у сриједу донио одлуку о закључивању централног бирачког списка са стањем на дан 7. маја, према којој је у централни бирачки списак уписано 3.406.088 бирача. Иначе, расписивањем избора почели су да теку рокови и од 9. до 24. маја политичке партије и независни кандидати треба да поднесу пријаву за овјеру учешћа на изборима. Пријаве за овјеру политичког субјекта, као и пријаве кандидата и кандидатских листа, подносе се искључиво електронски, путем портала Централне изборне комисије.

Кампања за локалне изборе почеће 6. септембра.

Избори су расписани за:
– 58 општинских вијећа у Федерацији Босне и Херцеговине,

– 53 скупштине општина у Републици Српској,

– 111 начелника општина у Босни и Херцеговини,

– 21 градско вијеће у Федерацији Босне и Херцеговине,

– 10 скупштина градова у Републици Српској,

– 32 градоначелника у Босни и Херцеговини и

– Скупштину Брчко дистрикта Босне и Херцеговине.

Извор: Независне новине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *