АКТУЕЛНОЗВОРНИКРЕГИОН И СВИЈЕТ

Тужиоци ЕУ могли би да процесуирају функционере у БиХ

hfjfgjh

 

Европски тужиоци ће бити укључени у контролу праћења трошења новца који ће БиХ добити, ако Европска комисија прихвати листу реформи у оквиру новог Плана за раст за западни Балкан, коју је поднио бх. тим који чине сви представници власти, речено је „Независним“.

То значи да ће, ако званичници БиХ на било којем нивоу буду злоупотребљавали средства која ће земља добити из тог европског програма, бити предмет процесуирања.

Подсјећамо, БиХ је прво закаснила са подношењем листе реформи за План раста за западни Балкан, нови амбициозни програм ЕУ помоћи земљама региона, а онда је, након што је Брисел продужио рок, успјела да накнадно поднесе листу.

То не значи да ће све пројекте које је БиХ предложила Европска комисија и прихватити, а још није сигурно да ли ће БиХ успјети да уђе у програм за прву траншу средстава, с обзиром на то да је једина земља у региону која свој посао није обавила на вријеме. Међутим, речено нам је да ће ЕУ посебно пажљиво пратити како се реформе спроводе и како се њихов новац троши.

Ради стављања ствари у контекст, важно је напоменути да је рат у Украјини преусмјерио огромна средства ЕУ намијењена за друге програме унутар ЕУ и у склопу проширења, а процес приступања Украјине ЕУ додатно је узбуркао духове пољопривредника у ЕУ, који се плаше да би могли остати без субвенција, а истовремено бити преплављени јефтиним производима из ове велике пољопривредне земље.

440409885 875504717932061 4572329919207803100 n
Vaš Shooter -Zvornik!

Осим тога, сиромашније земље ЕУ, које су до сада углавном примале средства из европских кохезионих фондова, могле би остати без дијела тих средстава, која би била преусмјерена на Украјину, Молдавију и земље западног Балкана. Истовремено, богате земље ЕУ даваоци средстава љуте су на неке земље, попут Мађарске, за које тврде да урушавају владавину права, а истовремено примају велика европска средства.

Ово су неке од дилема које ће сасвим сигурно утицати на све будуће програме ЕУ за западни Балкан. Ова тема је била једна од главних тачака спотицања приликом дебата унутар ЕУ о усвајању новог европског програма за наш регион.

Приликом недавног разговора с бриселским званичницима, речено нам је да ниједна земља региона неће бити закинута, али да ће контрола бити много ригорознија и стриктнија него што је то било икада раније јер је потреба за новцем много, па неће бити уобичајеног толерисања које је било карактеристика ранијих програма.

Из Канцеларије јавног европског тужиоца (ЕППО) и из Канцеларије за сузбијање корупције (ОЛАФ) потврђено нам је да ће они бити укључени у контролу трошења средстава из Плана за западни Балкан. Напомене ради, Канцеларија европског јавног тужиоца је покренула процесуирања више министара у Влади сусједне Хрватске због сумњи на злоупотребу европског новца. Уколико би званичници БиХ чинили сличне незаконитости, и сами би се нашли на удару европских тужилаца.

Иако ови европски тужиоци и истражитељи неће имати иста овлаштења као у својој чланици Хрватској, биће укључени у контролу праћења трошења и спремни да дјелују у случају злоупотреба, с обзиром на то да ће то бити постављено као услов прије повлачења новца.

20240331 120930

 

У тој канцеларији су за „Независне“ рекли да је њихов основни посао да заштите европски новац и да је контрола утрошка средстава из Плана за западни Балкан један од примјера како то раде у пракси.

„Ми смо независно тијело које функционише од 1. јуна 2021. године и одговорни смо за истраге, прогон и процесуирање свих кривичних дјела која угрожавају финансијске интересе ЕУ. У то укључујемо неколико врста превара, превара с порезом на додату вриједност у којима је штета већа од десет милиона евра, прање новца, корупцију и слична дјела. У принципу, ради се о корпоративно-институционалним дјелима“, рекли су нам они.

Додали су да је њихова надлежност у сумњама на кривична дјела која се односе на финансијска средства ЕУ питање службене дужности, што значи да су законски обавезни да ове случајеве процесуирају.

„Можемо вас увјерити да ћемо овај посао урадити темељно“, нагласили су нам.

У ОЛАФ-у су нам такође сличним тоном истакли да се баве криминалом који доводи до штете за буџет ЕУ, без обзира на то да ли се дјело десило у ЕУ или изван ње.

“То укључује структуралне фондове ЕУ, пољопривредне фондове и фондове за рурални развој, све директне трошкове и спољну помоћ, као и области пореза и царина. Другим ријечима, гдје год је европски новац, ми смо ту и наставићемо да спроводимо наш мандат који проистиче из Директиве 883/2013″, рекли су нам они.

Додали су да је кључ њиховог успјеха сарадња с домаћим, европским и међународним властима.

djak
Đak sport – Zvornik!

(Извор: Независне

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *