АКТУЕЛНОЗВОРНИКСРПСКА И СРБИЈА

Стигло преко 50 кривичних пријава за клевету у Српској

hfjfgjh

 

Измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске, за само неколико мјесеци од ступања на снагу, у тужилаштва се слило преко 50 кривичних пријава. Ово су подаци до краја фебруара, а новијих нема због недавног штрајка радника у правосудју. Највише пријава због криминализације јавне ријечи је дошло на адресу Окружног јавног тужилаштва Бањалука – 39, пише БН.

„Подносиоци пријава и пријављени су физичка и правна лица. У два предмета, пријаве се односе на новинаре и ти предмети се налазе у раду. У два предмета донесена је наредба о непровођењу истраге, а остали предмети се налазе у раду,“ поручили су из Окружног јавног тужилаштва Бања Лука.

У структури пријава, њих седам се односило на изношење личних и породичних прилика. Једна пријава усмјерена је против интернет портала.

На подручју које покрива ОЈТ Бијељина поднесено је девет кривичних пријава за клевету до краја фебруара, од чега двије против новинара.

„Остале пријаве су углавном против грађана који нису дио јавности, а мали број се односи на политичке фигуре, односно носиоце извршних функција. С обзиром на то да се ради о отвореним предметима у којима се проводи истрага, у овом тренутку вам не можемо дати више информација“, поручили су из Окружног јавног тужилаштва Бијељина.

437529730 868682771947589 9185817048453053945 n
Vaš Shooter -Zvornik!

„Ми већ сада знамо да је тај број премашио 60, у наредним данима сазнаћемо заиста колико је на нивоу Републике Српске. Нису све против новинара, има политичара, физичких лица. Чињеница је да што се пребацује терет на тужилаштва, у смислу плаћања, многима се осладило, сада све то ради држава, и не морају да ангажују адвоката и покрећу приватну парницу“, каже новинарка Андријана Писаревић.

Адвокатска струка поручује да је правосуђе у Републици Српској сада на правосудном испиту.

„Сада сви чекамо да видимо какве ће ставове заузети тужилаштва, а након тога ставове судова да бисмо могли да судимо какав став је заузело правосуђе у односу на ове норме које имамо. Тренутно живимо у некој неизвјесности и чекамо да видимо да ли ће те норме заиста да заживе, на који начин и какву ће интерпретацију да им дају судови“, каже адвокат Александар Јокић.

„Не знам да ли је сад можда тренутак да ми почнемо да размишљамо о томе да их ударимо њиховим оружјем. Ми не прихватамо њихов закон и можда се зато већина људи и не одлучи да пријављује клевету као кривично дјело, али ко зна шта нам доноси будућност“, поручује Андријана Писаревић.

У осталим тужилаштвима у Републици Српској било је бројчано мање пријава, али у збиру се коначан број повећава из дана у дан, с обзиром да новијих података из марта и априла још нема.

304773517 508937914568948 971987417750671277 n

(Извор: БН ТВ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *