АКТУЕЛНОЗВОРНИК

Милионерима иде пара на пару: Гдје нестаје наш новац и зашто смо све сиромашнији?

novac pare nasa 800x445 1

 

Нема човјека који се мало не упита куда му то одлазе паре. Свјестан је да има све мање пара у џепу и да за оно што донесе кући у цекеру одлази све већи дио мјесечног примања, пише Српскаинфо.

Уосталом, и статистика свједочи да је већини становника све теже преживјети, јер је просјечна плата једва довољна за храну.

Значи ли то да су наше паре “испариле”? Не.

Милионерима иде пара на пару

Да паре нису испариле него да их је неко “добрано набрао” показују огромни приходи с којима се јавно похвалише и власти и банке и трговачки ланци.Из Пореске управе поносно поручују да је републичка каса све пунија. Не значи то да је пореска радила више или боље него лани. Једноставно, једини разлог за раст пореских прихода је тај што су порасле цијене.

Кроз ПДВ од сваког проданог артикла имају 17 одсто, па ако је артикал скупљи онда и држави иде више пара. Наших пара, наравно.Исто тако, трговци су предали билансе из којих се види да су зарадили огромне паре. Тако је само Бинго исказао добит од 158 милиона марака уз приход од преко 1,9 милијарди марака, што показује да је власнику, по покрићу свих трошкова и плата радника, остало више од 8 одсто чистог профита. Економисти кажу да таквог профита нема ни у једној земљи у окружењу.Парадокс БиХ је и податак да је највећа фирма у земљи баш фирма која се претежно бави трговином. Ни то није виђено у ниједној европској држави.

1 1 1024x1024 1
Све за ваш дом – „Кутак“ Зворник
Банке

Уз државу и трговце, велики инфлаторни добитници су и банке. Њихови биланси су значајно порасли у односу на претходну годину.

Тако је, на примјер, Нова банка прошле године зарадила 55 милиона марака, што је 35 одсто више него претходне године.

НЛБ Банка је зарадила 49 милиона и у односу на претходну годину профитирала за 32 процента.Атос банка је прошле године зарадила 24 милиона марака, што је за 14 милиона више од претходне године, кад је зарадила непуних 10 милиона марака.

Да ли је ово одговор на питање с почетка наше приче?

(Извор: Српскаинфо)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *