АКТУЕЛНОЗВОРНИКРЕГИОН И СВИЈЕТ

У Влади најавили нову уредбу о маржи на гориво

Tocenje goriva gorivo benzin nafta dizel 640x408 1

 

У Републици Српкој у протеклим данима забиљежено је ново поскупљење горива за 2 до 3 фенинга по литру, па тако цијена за дизел иде и до 2,75 марака по литру. У међувремену се повела полемика између ресорног министарства и представника дистрибутера да ли маржу на гориво треба додатно ограничити?

Малопродајна маржа, односно разлика између набавне и продајне цијене коју приходују бензинске пумпе, тренутно је ограничена на 25 фенинга по литру горива. Представници дистрибутера нафтних деривата сада траже да се маржа повећа на 30 до 35 фенинга.

“Неко је прије неколико година израчунао да је нама довољно 25 фенинга за функционисање. Јасно је да је сада нама тај износ знатно мањи него када је уредба донесена, јер су сви трошкови порасли”, рекао је за Независне новине Ђорђе Савић, предсједник Групације за промет нафтних деривата при Привредној комори Републике Српске.

У међувремену се међу дистрибудерима и продавцима горива појавила идеја да ограничење марже треба потпуно укинути. Међутим из Министарства трговине и туризма је најављено да припремају нову уредбу којима маржа хоће бити ограничена, међутим за сада без детаља у ком правцу планирају да иду са ограничавањем прихода који остварују бензинске пумпе.

viber slika 2024 04 20 09 53 41 977

„Уредба има за циљ да заштити оне људе који раде у складу са законом и да олакша рад инспекторима и да онемогући додатно екстрапрофит за појединце који желе на екстрапрофиту да зарађују. Што се тиче саме уредбе можемо очекивати у наредних неколико седмица пред сједницу да ће бити готова“, рекао је министар трговине и туризма Денис Шулић. 

Док трају полемике између нафташа и ресорног министарства, представници опозиције међутим не очекују да ће најављена уредба да доведе до јефтинијег горива за грађане. Кажу да ће се десити исто као и са другим производима гдје су ограничаване марже, али значајније ефекте и ниже цијене грађани нису дочекали.

„Мислим да наши грађани и сви ми генерално не би могли да поднесемо још једно поскупљење, ми смо прије могли да поредимо сваких пет година како се мијењају цијене, али ово што сад иде из мјесеца у мјесец да је све скупље и скупље. И опет видимо да Влада нема нека конкретна рјешења којима би ограничила марже и стала на страну потрошача“, сматра посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Тања Вукомановић. 

Уредба о ограниченој маржи на нафтне деривате у Републици Српској је уведена 2021. године у вријеме пандемије вируса корона, када су цијене бензина и дизела биле веома ниске. Уредба је остала на снази, међутим након почетка руско-украјинског сукоба дошло је до драстичног скока и рекордно високих цијена горива.

Delicious Food Menu Banner Design 1400 x 400 mm – kopija 20240402 200805 0000

(Извор: Независне)