АКТУЕЛНОЗВОРНИК

У Зворнику стартовала друга етапа бициклистичке трке Београд – Бањалука

cover 10

 

Зворник је био домаћин друге етапе 18. Међународне бициклистичке трке Београд – Бањалука, а градоначелник Бојан Ивановић је заставицом означио старт и послао поруку да овакви догађаји додатно повезују народе и промовишу Зворник и Републику Српску.

„Ова бициклистичка трка је прилика за туристичку промоцију нашег града, јер ће слике из Зворника обићи свијет. Ријеч је о једној прелијепој спортској манифестацији која показује да Дрина није граница, да Дрина не раздваја, већ да Дрина спаја. Пружа нам се приликa да се интернационално представимо на туристичкој мапи као град који има потенцијал да буде радо биран као дестинација за одмор и рекреацију. Природа нашег краја посебно се истиче у рано прољеће када све цвјета и буди се и сви ће моћи да свједочите тим љепотама. Овом приликом свим учесницима желим лијеп и угодан боравак у нашем граду и успјех у такмичењу. Надамо се да ћете нас посјетити поново неком другом приликом, било са бициклом или без,“ рекао је градоначелник Ивановић.

Први човјек трке „Београд – Бањалука“ Владимир Куваља рекао је да је од 2007. године до данас трка израсла у манифестацију од посебног значаја за Србију и Српску.

„Дуг период је ових 18 година, а наша трка је настала на повезивању Србије и Српске. Одушевљен сам бројем људи који су изашли на улице Зворника да дочекају наш бициклистички караван. Након два круга по Зворнику, идемо у Братунац одакле се враћамо у Зворник кроз пролазни циљ и настављамо ка Шековићима и Власеници, гдје је циљ друге етапе. Ова етапа је јако изазовна за такмичаре, а ја сам изузетно задовољан оним што је урађено. У 57 земаља иде телевизијски пренос из Зворника и имамо прилику да широм свијета покажемо шта је Зворник, шта је Република Српска, какве љепоте имамо,“ нагласио је Куваља.

viber slika 2024 04 16 13 58 12 287

Тимотеј Бавец бициклиста из Словеније рекао је да су ове етапе доста тешке, али да је задовољство велико возити кроз Зворник, кроз Републику Српску. Такмичар из Србије Марко Станковић похвалио је организацију трке рекавши да су први утисци феноменални.

Међународна бициклистичка трка „Београд – Бањалука“ слави 18. рођендан са 175 такмичара из 25 екипа, односно 40 земаља. Ове године у трку је укључено 17 градова и општина у Србији и Републици Српској. Зворник је био домаћин старта друге етапе, дуге 167 километара, чији је циљ у Власеници. Године 2013. ова трка је уврштена међу десет најбољих на свијету, а 2015. године у 100 највећих трка на свијету свих времена. Следећа етапа је од Вишеграда до Јахорине, а последња је на програму у недељу од Добоја до Бањалуке. Бициклисти ће се током четири дана трке збирно попети на 7.800 метара, што је мало мање од највишег врха на свијету – Хималаја.

(Извор: Град Зворник)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *