АКТУЕЛНОЗВОРНИКСРПСКА И СРБИЈА

Прије 25 година почела најчувенија битка у савременој српској историји – битка на Кошарама

141902

 

На данашњи дан прије 25 година почела је несумњиво најчувенија битка у савременој српској историји – битка на Кошарама, када су припадници терористичке ОВК уз помоћ НАТО авијације и албанске војске намјеравали да заузму караулу Кошаре, а потом направе коридор за копнену инвазију из правца Албаније.

Напад је покренут у три правца према врху Расе Кошарес, ка караули Кошаре и према врху Маје Главе.

Битка је трајала све до потписивања Кумановског споразума и повлачења Војске Југославије са Косова и Метохије, односно 10. јуна 1999. године.

Упркос огромним напорима ОВК и њихових западних покровитеља, и заузимању локација од стране терориста, Војска Југославије успјела да стабилизује фронт на другој линији одбране и спријечи даље напредовање, односно копнену инвазију на СРЈ.

Током два мјесеца борби погинуо је 21 официр и подофицир, 50 војника на одслужењу војног рока, 13 активних војника и 24 добровољца, док је укупно рањено 256 бораца.

Иако не постоје прецизни подаци о губицима непријатеља, процјењује се да су вишеструко већи.

Осим ОВК у нападу на Кошаре учествовале су Оружане снаге Албаније које су артиљеријском ватром пружале подршку терористима на терену, као и летјелице Сјеверноатлантске алијансе које су константно извиђале и бомбардовале положаје Војске Југославије и вршиле корекцију артиљеријске ватре.

Захваљујући филму „Ратне приче са Кошара“ и другим документарним филмовима, свједочењима учесника битке, нарочито покојног генерала и команданта 549. моторизоване бригаде Божидара Делића, сачувано је сјећање на све борце који су дали животе за одбрану земље и тиме спријечили копнену инвазију на СРЈ. 

viber slika 2024 04 08 09 31 13 622

(Извор: РТРС)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *