АКТУЕЛНОЗВОРНИКРЕГИОН И СВИЈЕТ

„Алумина“ преузела позицију највећег извозника из БиХ

Drustvena odgovornost kompanije Alumina

 

На почетку ове године дошло је до велике промјене у поретку највећих извозника из Босне и Херцеговине. Први пут у много посљедњих година, позицију највећег извозника из Босне и Херцеговине преузела је једна компанија из Републике Српске – Алумина из Зворника, пише БизнисИнфо.ба.

„Алумина“ је дуги низ година при самом врху листе, али сада је преузела челну позицију, према подацима за први квартал, односно прва три мјесеца 2024. године.

На другом мјесту је лукавачки ГИКИЛ а слиједи компанија ТТ кабели из Широког Бријега, према информацијама које су из Управе за индиректно опорезивање БиХ дали порталу БизнисИнфо.ба.

20240331 120930

Подсјетимо да је највећи извозник из БиХ у прошлој години био АрцелорМиттал Зеница. Но, он је сада доживио драматичан пад на чак осмо мјесто.

Када је ријеч о највећим увозницима у прва три мјесеца ове године, листу предводи Холдина, кћерка фирма хрватског нафтног гиганта ИНА-е. ГИКИЛ је и овдје на другом мјесту, а трећа је Оптима група Бањалука.

Добит „Алумине“ пала за 26 милиона марака

Према раднијима информацијама које је пренио портал Капитал, Компанија „Алумина“ је у прошлој години остварила добит мању од два милиона КМ што је драстичан пад у односу на 2022. када је ова компанија зарадила чак 28,5 милиона КМ.

Ово је убједљиво најлошији пословни резултат „Алумине“ у посљедњих десет година током којих је имала вишемилионску добит.

Ипак, из компаније су тада поручили да су добро пословали.

– Пријављена добит ће бити испод два милиона КМ. Али она није одраз правог пословања. Компанија је имала озбиљне инвестиције у току прошле године и мислим да иде у добром смјеру. Имали смо огромне уштеде у посљедња три мјесеца и не буде ли неких поремећаја на глобалном тржишту у смислу цијене енергената, руда, драстичног пада цијена наших производа, „Алумина“ ће ићи даље сигурним кораком – рекао је предсједник управе ове компаније Зоран Стевановић за Капитал.

viber slika 2024 04 05 13 12 31 063 1

(Извор: biznisinfo.ba, capital.ba)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *