АКТУЕЛНОРЕГИОН И СВИЈЕТ

СБ УН одбио руски приједлог, неће расправљати о НАТО агресији на СРЈ

sala savjeta bezbjednosti
ФОТО: Илустрација, сала СБ УН – принтскрин, агенције

 

Земље чланице Савјета безбједности Уједињених нација нису данас изгласале да се на дневни ред сједнице, која је почела у Њујорку, стави иницијатива Русије да се расправља о НАТО агресије на СР Југославију 1999. године.

Одлука да се та тема нађе у агенди сједнице одбачена је са 12 уздржаних, нула гласова против одржавања.

За одржавање сједнице била су три члана Савјета безбједности.

„За“ су гласали Русија, Кина и Алжир, док је осталих 12 чланица било суздржано.

Расправи о НАТО агресији на самом почетку сjеднице успротивио се стални представник Француске при УН Никола де Ривијер, који је рекао да предлагање те теме неће „ни на један начин допринијети напретку“.

– Русија цинично користи интервенцију 1999. године да оправда свој рат против Украјине и агресивну спољну политику у Грузији 2008 и на Криму 2014 – поручио је Де Ривијер.

Он је додао да агенда сједнице треба да буде одлука свих чланица Савјета безбједности.

– Одлука није на једној чланици, па ни на предсједавајућој земљи – рекао је Де Ривијер.

viber slika 2024 02 26 09 19 01 148

Са друге стране, стални представник Русије при УН Василиј Небензја рекао је да се ових дана читав свијет сјећа жртава трагичних догађаја на Балкану, чији је узрок била илегална агресија НАТО.

– Разумијем да је за представнике НАТО за овим столом непријатно да ово чују и да се о томе расправља, али је важно о томе дискутовати, не само због тога што је било, него и због тога што се сада дешава у том региону – поручио је Небензја.

Он је затражио да се одржи отворени брифинг у Савјету безбједности о посљедицама НАТО агресије на СРЈ по међународни мир и безбједност у свијету.

Представник Кине у УН Генг Шуанг рекао је вечерас да Кина подржава одржавање сједнице Савјета безбједности УН поводом 25 година од НАТО бомбардовања СР Југославије, указујући да се посљедице тог илегалног напада и данас осјећају.

Генг је подсјетио да је НАТО прије 25 година, без одобрења свјетске организације, покренуо напад на суверену државу.

САД немају шта да крију када се ради о подршци НАТО бомбардовању СР Југославије 1999. године, јер сматрају да је то било неопходно и легитимно, изјавио је замјеник америчког амбасадора у УН Роберт Вуд.

Он је након гласања о дневном реду састанка Савјета безбједности УН, за који је предложена тема посљедица НАТО агресије на СРЈ на међународни мир и безбједност, рекао да је процедура гласања „била предвидива и да се могла избјећи“, али је оцијенио да је руски Кремљ „покушао да изманипулише Савјет ради своје пропаганде и да наруши стабилност на Балкану“.

viber slika 2024 03 23 10 19 20 382

Подсјетимо, Русија је још почетком марта предложила одржавање сједнице Савјета безбједности Уједињених нација посвећену 25. годишњици НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије, а Јапан као предсједавајући Савјета безбједности подржао ту иницијативу и заказао сједницу.

(Извор: РТРС)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *