АКТУЕЛНОЗВОРНИКРЕГИОН И СВИЈЕТ

Приједлози ММФ-а за Републику Српску и ФБиХ: Смањити пореске олакшице и увести порез на дивиденду

20220211224334 397929

 

У Републици Српској и Федерацији БиХ морају се мобилисати додатни приходи, укључујући и смањењем пореских олакшица и увођењем пореза на дивиденде, саопштено је из Међународног монетарног фонда (ММФ), пише Капитал.

У саопштењу ММФ-а, након закључења посјете БиХ, наведено је и да треба задржати јединствену стопу ПДВ-а и ПДВ праг.

„С циљем поспјешивања раста, власти требају убрзати реформе усмјерене на унапређење фискалног управљања, заштиту финансијског интегритета, борбу против корупције и убрзање процеса дигитализације“, наводи се у саопштењу.

Поручили су и да би растуће политичке напетости унутар земље могле повећати економску фрагментираност БиХ и ослабити перспективе раста. Постоје и ризици који су изазвани политикама.

„Повећање плата у јавном сектору и минималне плате с циљем ублажавања утицаја кризе изазване високим трошковима живота стимулисале су домаћу потражњу, али и ризикују подстицање инфлације. Одржавање ниских каматних стопа подстакло је банке да вишак ликвидности пласирају у иностранству, углавном у виду преконоћних депозита, док каматне стопе на кредите можда не одражавају адекватно кредитни ризик – навели су из ММФ-а.

434039055 845987474217119 7615370426991150735 n
Vaš Shooter – Zvornik!

Истакли су и да Република Српске треба избјегавати увођење нових мјера подршке, као што су оне које се разматрају с циљем ублажавања утицаја који недавно повећање минималне плате има на предузећа, како би се избјегло даљње погоршање фискалне позиције.

„Власти БиХ треба да наставе да помно прате ризике у финансијском сектору и побољшају приправност за кризу. Успостављање фонда за финансијску стабилност, који би олакшао реструктурисање банака и осигурао ликвидност у изузетним околностима, значајно би ојачало мрежу финансијске сигурности“, упозорио је ММФ.

Навели су и да забрињава ризик да би банке које послују с појединцима и субјектима против којих је САД увео санкције такође могле бити предмет санкција.

viber image 2023 10 10 14 40 41 208

(Извор: capital.ba)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *